Szergej Lavrov hidfo.ru
Európa instabil régióvá nyilvánítható, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint. A hagyományos jólétet a bizonytalanság és fenyegetettség váltja fel, miközben a korábbi európai jólét a világ más régióiban fog jelentkezni.
Lavrov szerdán egy orosz nem-kormányzati szervek képviselőivel tartott találkozón kijelentette, hogy a nemzetközi színtéren ma alapvető változások zajlanak, melynek részeként egyes régiók gazdasági növekedése felgyorsul, más régiókban pedig beköszönt az instabilitás és a bizonytalanság korszaka. Lavrov szerint Európa egy ilyen hely: a jövőben nem a megszokott stabilitásban és jólétben élnek majd az európaiak, hanem a gazdasági és megélhetési viszonyokat tekintve bizonytalanságban – a biztonságpolitika tekintetében pedig Európa sokkal inkább fog hasonlítani az utóbbi évtizedek Közel-Keletére, mint az elmúlt évtizedek Európájára.
A külügyminiszter szerint az ázsiai és csendes-óceáni régió a globalizáció új gazdasági központjává válik, a közeljövőben ezekben a régiókban lesznek olyan megélhetési viszonyok, mint ami a nyugati világban megszokott.
Lavrov azt mondta, “egy olyan folyamatnak lehetünk szemtanúi, melynek során Európa átalakul egy olyan régióvá, aminek jellemzője nem a jólét, hanem az instabilitás”.
Ennek az instabil korszaknak előfutára a migrációs válság kezelése kapcsán tapasztalható határozatlanság, valamint a számos halálos áldozattal járó terrortámadások, melyeket kizárólag bevándorlók – vagy korábbi bevándorlók leszármazottai – követtek el, az európai országok biztonsági szervei pedig képtelenek voltak megakadályozni ezeket a támadásokat.

http://www.hidfo.ru/2016/06/lavrov-europa-instabil-regiova-nyilvanithato/