Giorgi Margvelashvili hidfo.ru
Giorgi Margvelashvili, Grúzia elnöke kommentálta a volt atlantista államfő, Mihail Szaakasvili esetét, aki épp a napokban adta le a grúz állampolgárságot, hogy így ukrán állampolgárságot szerezhessen. A grúz államfő szerint Szaakasvili szégyent hozott a szülőhazájára, cselekedetét az anyaföld elárulásának kell tekinteni.
Szaakasvilit szombaton Odessza kormányzójává nevezte ki az ukrán elnök. A bukott atlantista politikus lemondott a grúz állampolgárságról, mert Ukrajna új szabályozást helyezett érvénybe a kettős állampolgárságra vonatkozóan. Minderre azonban nem is lenne szükség, Grúzia ugyanis szintén szankcionálja az ilyen eseteket; ha egy grúz állampolgár más országban kap útlevelet, automatikusan elveszti a grúz állampolgárságot.
Margvelashvili szerint
“a volt államfő nem kellett volna lemondjon a grúz állampolgárságról. Ezzel az ország egészére, és az elnöki tisztségre is szégyent hozott.”
Grúzia elnöke emlékeztetett, hogy a nemzeti hovatartozás fontosabb kell legyen a karriernél, minden más eset gyalázatos cselekedetnek tekintendő.
Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Grúzia elnöke. Az új államfő beiktatását követően elhagyta az országot, és az Egyesült Államokba menekült. A következő hónapokban több térségi országban is feltűnt, őt és a bukott atlantista kormány tagjait Washingtonnal még együttműködő országokban helyezték el különböző tanácsadói pozíciókban. Szaakasvili Arszenij Jacenjuk ukrán miniszterelnök tanácsadója volt, majd felmerült annak lehetősége, hogy Moldovába érkezik, és egy korrupcióellenes testületben fog működni “szakértőként”. Szaakasvili május első hetében még azt nyilatkozta, nem fog lemondani a grúz állampolgárságról. Azt követően ajánlották fel neki a kormányzói pozíciót.

http://hidfo.ru/2015/06/szaakasvili-szegyent-hozott-gruziara/