2014. július 6., vasárnap

Második Sztálingrád lesz Szlavjanszk?

Szlavjanszk, a Hős város
Szlavjanszk, a Hős város

- Már a milíciák támadják a szombaton bevonult kijevi egységeket -

Lehet, tán nem véletlenül nevezte el az orosz népnyelv pár hete Szlavjanszkot, – Szavljingrádnak. – Ők már éreztek valamit, – mondhatni tudtak is, hiszen az orosz taktika évszázadok óta, szinte a vérükben van.
Szlavjanszk július 5-én tehát nem elesett, nem ostrommal foglalták el, – hanem a július 4-ről 5-ére virradó éjszakán maga Igor Sztrelkov, a városi milíciák parancsnoka (egyben honvédelmi miniszter) döntött a kiürítéséről.
Tekintettel arra, hogy a Kijevi Junta olyan hatalmas túlerővel, pusztító tüzérségi eszközzel nyomult a város végső ostromára, – amelyek egy frontális támadás esetén nagy valószínűséggel a város lakosainak és a védőknek, valamint az épületeknek a teljes pusztulását okozták volna, – a további áldozatok elkerülése érdekében tehát, taktikai visszavonulást rendeltek el.
Az éj leple alatt a népfelkelők egységeinek – minimális veszteségekkel, – sikerült kitörniük a várost körülvevő ostromgyűrűből, és átvonulni a szomszédos Kramatorszk városába. Azonban onnan is tovább vonultak Donyeckbe és környékére, mert népfelkelők erőiket összevonva – a népköztársaság és Új Oroszország fővárosa; Donyeck védelmére rendezkedtek be.
Nos, ezt látja a külső szemlélő, a nyugati médiák, no meg az ukrán egységek. – Azonban, ez csak a látszat, vagy úgy is mondhatjuk, – csak félig igaz.
Mert az első kézből származó információk szerint, 5-éről, 6-ára virradó éjszaka olyan lövöldözés hallatszott Szlavjanszkból, mint a leghevesebb ostrom idejében sem. Kezdetben csak néhány aknavető és kézifegyver dolgozott, de ez csak “finomhangolás volt a koncert előtt”! – Éjfélkor már teljes erővel tombolt a csata.
Mert ugyan Szlavjanszkból elmentek a milicisták, – de a városon kívül azért maradt még jó néhány partizán egység. A jelentések szerint a junta katonái között fejetlenség tört ki, az állítólagosan már “legyőzött” milicisták heves támadása nyomán. Helyismeretük nem lévén, a sötétben még tájékozódni sem tudtak rendesen, – s ebben az ott maradt helyi lakosság sem segítette őket, – s rá kellett ébredniük, milyen az, amikor valakit megszállónak tekintenek.
Úgy néz ki, ha csak egyelőre rövid időre is, de ostromlókból ostromlottak lettek, – s könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben kevés nyugodt éjszakát mondhatnak majd a magukénak.
_3 (2)
Az ostromlókból ostromlottak lettek
Ám, hiába volt a napfelkelte, az egész éjjel zajló lövöldözés magyar idő szerint még délután egy órakor is tartott. S a helyiek nem kis döbbenetére, a zaklatott ukrán tüzérség ismét az (egyszer már általuk elfoglalt) várost kezdte lőni. – Valamint a lesből rájuk csapó milicisták hűlt helyét.
***
Donyeckbe tehát tegnap délután bevonultak Kramatorszkból és Szlavjanszkból összevont új oroszországi hadsereg népfelkelő egységei. Szemtanúk mintegy 200 db. páncélozott, hernyótalpas harcjárműről, tüzérségi eszközökről, valamint nagy számú teherautóról, és rajtuk sok milicista érkezéséről számoltak be. Igen sok harcjárműre a “Kijevbe!”, – ill. a “Lvovba!” – feliratot festették.
Új Oroszország Néphadserege Donyeckben
Új Oroszország Néphadserege Donyeckben
A Donyecki Városi Tanács is megerősítette érkezésüket, hozzátéve, hogy a látottak korántsem a teljes erősítést jelentik, hiszen jó néhány egység Donyecken kívül helyezkedett el.
Ott még komoly vihar van készülőben. Donyeck vagy négyszer akkora, mint Szlavjanszk, s Kramatorszk együttesen. Meg is akadt itt a Junta egységeinek az előrenyomulása, vérző fejjel voltak kénytelenek a biztonságos lőtávolon kívülre visszavonulni.
Azonban az ukránok számára a visszavonulás sem lehet már egészen biztonságos, – a számos kellemetlenkedő és fölöttébb mozgékony milícia csoporttal a hátukban.
Könnyen lehet, hogy olyan heves és kemény partizánháborút kapnak a pofájukba, – hogy azt az egész Ukrán Hadsereg, meg a Nemzeti Gárda is megemlegeti.
Szabad Riport – Bal-Rad
További források: Kiállunk Oroszország mellett/FbRosvesty.ru - Крыса из нержавеющей стали

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése