Több mint ötezer gazda vonult fel Brüsszelben egy tiltakozó akcióra, ahol felszólították az Európai Uniót, hogy részesítse teljes mértékű kártérítésben a szankciók miatt veszteségessé vált mezőgazdasági vállalkozásokat.
A megmozdulás résztvevői az Európai Unió nyugati tagállamaiból több mint ezer traktorral vonultak az Európai Tanács épülete elé, ahol később a mezőgazdasági tanács is rendkívüli ülést tart az orosz behozatali tilalom negatív hatásaival kapcsolatban.
A megmozdulásra alig öt nappal azt követően került sor, hogy francia gazdák több mint 1500 traktorral vonultak fel Párizsban, ahol követelték az adók csökkentését, a szankciók miatt veszteségessé vált vállalkozások kárpótlását, adósságaik elengedését, és az Oroszország elleni szankciók visszavonását.
Szeptember elején a Görög-Eurázsiai Üzleti Tanács elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben várhatóan teljes fordulatot vesz az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos hozzáállása. Szpirosz Kuvelisz, Görögország volt külügyminiszter-helyettese szerint ez nem egy sokáig tartó folyamat lesz, hanem a kialakuló válsághelyzet miatt egyik hónapról a másikra is az ellentétébe csaphat át az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos politikája, és a szankciók eltörlésre kerülhetnek. Nyugat-Európában az elmúlt egy év során élelmiszeripari válság alakult ki, a hazai vállalkozások nagy része egyik évről a másikra csődbe jut a szankciós politika miatt.

http://hidfo.ru/2015/09/tobb-ezer-gazda-vonult-brusszelbe-a-hazai-vallalkozasok-csodbe-jutasa-miatt/