korábbinál több migráns gyûlt össze a pályaudvar környékén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
korábbinál több migráns gyûlt össze a pályaudvar környékén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Bár a menekültsegítő szervezetek egyre több menekültet látnak a fővárosi pályaudvarok mentén, a Belügyminisztérium nem lát növekvő menekülthullámot. Eddig kevesebb mint ezren érkeztek idén. A román-magyar határon bármikor megkezdődhet ugyanakkor a kerítés építése.
A menekültsegítő szervezetek egyre-másra jelzik, megint megjelentek a menekültek a főváros pályaudvarain, újra látni tétovázó csoportokat. Hogy lehetséges ez, amikor szeptember 15. óta kerítés és menekültbiztos menedékjogi szabályozás védi Magyarországot? A menekültügyi forrásaink szerint leginkább pakisztániak jönnek, és vélhetően Bulgárián-Románián keresztül, igaz, a déli kerítés megrongálásáról is érkeznek hírek.
Az is egyre inkább terjed a menekültek között, hogy ha valaki átjön valahogy a határon, regisztrál, szinte biztosan elutasítják a kérelmét, így idegenrendészeti fogságba kerül a kiutasításáig. Igen ám, de mivel nagyon lassan mennek az ilyen ügyek, mert Szerbia nem akarja visszavenni az onnan érkezetteket, előfordulhat, hogy lejár a fogság maximum 60 napos határideje. Ekkor állítólag a hatóságok elnéző hozzáállásával megsegítve az illegális határátlépő át tud menni Ausztriába. Arról, hogy szeptember 15. óta, amikor bűncselekmény lett a határzár illegális átlépése és rongálása, hány ügy landolt a szegedi járásbíróságon, és ezek az eljárások miképp alakultak, ebben a cikünkben írtunk.
Kérdeztük a hatóságokat is, a BM a következő választ adta. A magyar-román határszakaszon az idén csak 10 illegális határátlépőt fogtak el, nem lehet növekvő hullámról beszélni. 2016. február 11-ig 918 menedékkérelmet regisztrált a BÁH, legnagyobb arányban pakisztáni, szomáliai, iraki, marokkói és afgán állampolgárok kértek menedéket. Magyarország mindentől függetlenül folyamatosan konzultál a szomszédos országokkal menekültügyben, és ha szükséges, bármikor elkezdődhet a román-magyar határszakaszon a kerítés építése. De ezt egyelőre a számadatok nem teszik szükségessé – azaz még nem jönnek elég sokan.
(HVG)