2014. július 27., vasárnap

Viking-2992 - a hullámok hátán lovagló harckocsi

Ha valaki egyszer összegyűjtené azokat a járműveket, amelyeket az orosz MCsSz, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megrendelésére terveztek, fejlesztettek vagy építettek, biztos, hogy övé lenne a világ legegzotikusabb offroad-flottája. Ennél még látványosabb lenne azoknak az egyedi építésű légpárnás, szán- és lánctalpas, traktorkerekes baggereknek a gyűjteménye, amelyeket soha nem is kínáltak fel a katasztrófavédelemnek. Meglepő módon ezek közé tartozik az Aton-Impulse prototípusa is, a Viking-2992. A cég specialistái nem mentőt vagy csapatszállítót akartak építeni - csak egy jól úszó autót. Szerencséjükre a tesztpálya nem esett túl messze a műhelyüktől...

Tervezői azzal főztek, ami otthon volt: a "hivatalosan" Apokalipszis-fokozatúnak definiált hétszemélyes kétéltűt egy 1.8 literes, 82(!) lóerős, négyhengeres VAZ-2130-as Niva-motor hajtja. A könnyű, mindössze 1,4 tonna súlyú jármű terepen is képes 60 km/órával száguldani, de nem jön zavarba akkor sem, ha folyók vagy tavak állják útját: a vízen is megtesz 10 kilométert óránként. A keréknyomás a kabinból szabályozható, hatalmas gumiabroncsai alapból ultra-alacsony nyomásúak, hogy nagy felületen fogják a talajt és ezért a hóban sem süllyednek el. Légrugózású, szabadmagassága 250 és 500 mm között állítható. Három differenciálzárja van, első terepszöge 45 fok, a hátsó 51, 38 %-os emelkedőn is felmászik.
Ha a "hajó" nem nyílt vizen úszik, hanem például mocsárban, akkor sincs baj, propellerére nem csavarodik rá a hínár - ugyanis nincs neki. A Vikinget a kerekek mellett a vizen egy vízszintesen elfordítható vízsugár-hajtómű is hajtja. Ezzel a megoldással a kormányzás is egyszerűbb, mint hagyományosan, csavarral és kormánylapáttal. Nem túl fordulékony, de a szemközti partot el lehet találni vele. Biztonsági okokból a küszöbök alá légkamrákat építettek be, ezáltal jobban úszik, több vizet szorít ki (ld. Archimedes törvénye!) és tengelyei sem süllyednek a víz szintje alá.

Az autó legálisan vehet részt a közúti forgalomban, levizsgázott, rendszáma van. 35 000 dollárért kínálják, bárki megrendelheti. Készítői elsősorban a tajgán dolgozó geológusok, olajbányászok és fakitermelők érdeklődésére számítanak, de nem vetik meg a lökött milliomosok dollárjait sem.

Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése