2014. július 27., vasárnap

Rekord számú adós a BAR listán

Soha nem látott magasságba emelkedett az adósságot nem fizetők száma a BAR listaként elhíresült rendszerben. Összességében 2,7-szer annyian vannak, mint a válság idején, és 9 százalékkal többen, mint fél évvel ezelőtt. Ki lesz BAR listás? Első körben az, aki eléri az adósságban a minimálbér értékének megfelelő be nem fizetett adósságot, illetve az, aki 90 napja tartósan nem fizet. Hogy ilyen szintre emelkedett a BAR listások száma azt jelenti, hogy emelkedett az országban azok száma, akik képtelenek kigazdálkodni a hitel részleteit, vagyis a középréteg (ők vették fel a hitelek döntő többségét) tovább szűkült. Összesen 1855000 nem fizetett hitelről van szó. Az országban összesen 4,8 millió ember érintett valamilyen hitelben, ennyien szerepelnek a hitelszerződések adattárában, mint hitel felvevő vagy kezes. Ez összesen 8190000 hitelt jelent. Ennyi hitel van nyilvántartva Magyarországon. Ebből 1855000 hitelt nem fizetnek a hitelfelvevők. Ebben azonban benne vannak a kis hitelek (TV , Laptop, és hasonló kis összegű hitelek, amelyek többé kevésbé fizetnek, a nem fizetett hitelek nagy része ingatlan hitel, vagy nagyobb összegű autó, nyaraló hitel).
A kormány álláspontja szerint az emberek a lebegtetett lakáshitel megsegítések miatt nem fizetnek. A helyzet az, hogy ez csak politikai vélemény, valójában a bérek hazánkban az utóbbi időben nem emelkedtek, inkább csökkentek, az infláció hangoztatott adatai hazugságok, a valós infláció (azon termékekben, amelyeket folyamatosan fogyaszt a lakosság) 10 százalék körüli, ráadásul hazánkban a munkahelyek száma is egyre fogy. A megszűnéssel fenyegetett közmunka 48000 forintjából nem lehet adósságokat rendezni. Ha megszűnik a közmunka, akkor fog kiderülni, hogy valójában mennyi a munkanélküli.
Nagy sikerként közlik, hogy hirtelen csökkenni kezdett az adóssággal rendelkező vállalkozások száma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vállalkozások hirtelen fellendültek. Épp ellenkezőleg: ebben az évben fél év alatt annyi vállalkozás szűnt meg, mint tavaly egy év alatt. Ebben is sikerült európai szinten rekordot dönteni. A megszűnt, felszámolt vállalkozások kikerülnek az adós vállalkozások listájából. Ez azonban nagy számú munkahely megszűnését is jelenti. Az adósságcsapdából kilábalást ez a politikai rendszer nem fogja tudni megoldani, főleg nem addig, amíg az EU tagjai vagyunk.

http://www.hidfo.net/2014/07/27/rekord-szamu-ados-bar-listan


5_6
A Portfolio.hu információi szerint: “Elképesztő magasságba emelkedett az év közepére a pénzügyi bajba sodródott, és ezért a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került hiteladósok mulasztásainak a száma. Június végéig már 1,855 millió darab élő szerződéssel követtek el mulasztást az adósok. Bár erre vonatkozóan nem áll rendelkezésre statisztika, ez becsléseink szerint több mint 800 ezer, döntően kis összegű tartozással megcsúszott adóst jelenthet.” (Micsoda fogalmazás: “mulasztás”! – Mintha az adósokat a szégyenpadra ültetnék, – pedig a bankoknak volna ott a helyük! – a szerk. – B-R.)
“A sokak által BAR-listaként ismert rendszer 2,7-szer annyi mulasztást mutat, mint a válság elején, és 9%-kal többet, mint fél évvel ezelőtt. Mindez az anyagi nehézségek között élők helyzetének romlására utal, de valószínű az is, hogy az adósmentő csomagok folyamatos lebegtetése sem erősítette a lakosság fizetési fegyelmét.” (Meg egy fészkes fenét! Végre örülhetnek az adósok, hogy költhetnek egy kicsit másra is, nemcsak a rohadt uzsorás bankra! – a szerk. – B-R.)
“Korábbi elnevezése alapján BAR-listaként él a köztudatban az a rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék lehetséges adósaik közül a legkockázatosabb ügyfeleket…
2014. közepén 4,857 millió lakossági ügyfél szerepelt a rendszerben, ők azok, akik Magyarországon hitelszerződéssel rendelkeznek vagy ilyenben (pl. kezesként) részt vesznek. Számuk 2012-ben ugrott meg, ekkortól ugyanis az új jogszabályok szerint már nem csak a negatív, hanem a pozitív történettel rendelkezőket is eltárolja a rendszer a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján…” (Aztán vajon megkérdezte-e valaki az adósokat; hogy hozzájárulnak-e, az adataik továbbításához, s ilyetén nyilvánosságra hozásához? – a szerk. – B-R.)
“A BISZ Zrt. friss adatai szerint az említett 4,857 millió lakossági ügyfél 8,190 millió darab fennálló és 851 ezer lezárt szerződéssel rendelkezik a rendszerben. A rossz adósok esetében a szerződés teljesítéssel történő lezártát követően 1 évig, a hitelező veszteségével történt lezártát követően pedig 5 évig tárolja a rendszer az adatokat a törvény alapján.
Két feltételnek kell teljesülnie egyszerre ahhoz, hogy valaki nem fizetés miatt “BAR-listás” legyen: 1. a minimálbérnél nagyobb összegű kötelezettségüknek 2. több mint 90 napon keresztül folyamatosan nem tettek eleget. A napok számlálása azon a napon indul el, amikor meghaladta a minimálbér összegét a mulasztás.
A nem fizető hitelszerződések mellett a bankkártya-visszaélések és csalások is szerepelnek a rendszerben. Velük együtt összesen 1,855 millió fennálló és 304 ezer megszűnt mulasztást tartalmazott a rendszer 2014 közepén. Előbbi 2,8-szoros növekedést jelent a válság eleji szinthez képest, utóbbi pedig csak egy jogszabályi változásnak köszönhetően csökkent valamelyest (hiszen korábban minden esetben 5 évig tárolták az adatokat a szerződés lejárta után).
Az elmúlt fél év 9%-os emelkedést hozott a mulasztások számában, ami gyorsuló növekedést jelent. Ennek okai között valószínűleg megtalálható az utóbbi hónapok devizahiteles kampánya is, hiszen sokan vélhették úgy, hogy valahogy majd úgyis megmentik őket (erkölcsi kockázat vagy moral hazard).
A Magyar Nemzeti Bank várhatóan augusztus közepén teszi közzé a lakossági hitelek nem teljesítéséről szóló adatokat. A legutóbbi, március végi adatokból tudjuk, hogy miközben örvendetes módon egyre kisebb arányt képviselnek azok a hitelek, amelyeket csak 1-2 hónapos (vagyis 90 napon belüli) késedelemmel törleszt a lakosság, tovább emelkedett a legalább 3 hónapja nem törlesztett hitelek aránya (vagyis az úgynevezett NPL-ráta). Előbbi 14,1%, utóbbi 19,2% volt március végén…”
Ezek bizony hihetetlenül magas számok. A lakosság harmadát, de valószínűbb, hogy az összlakosság több mint a felét érintik közvetlenül vagy közvetve. És mivel a bank valódi vagyona a befektetés, a hitel, nota bene: az uzsora, – ezért mindenáron megpróbál kilakoltatni, ha törik, ha szakad. – Akár a kormány, a törvények, vagy a Parlament ellenében is.
Mert, ha nem tudja ilyen-vagy olyan módon megszerezni azt az uzsorapénzt, amire számított, – összeomlik, bedől maga a bank is. – Hiszen többnyire hitelből finanszírozta a hiteleket. – Többüknek saját pénzük nem is volt tán sohasem. Nagy zsiványok ezek.
És, ha ezen okok miatt bedőlnek a bankok, – egy magyar ember sem fogja megsiratni őket. Hiszen ki az, aki sajnálja a fehérgalléros bűnözőket, akik végigfosztogatták az országot?
B-R / Bohun

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése