2015. február 4., szerda

Már folyamatban van a Chevron és Shell által az ukrán csapatok amerikai kiképzése

Már folyamatban van az ukrán csapatok amerikai kiképzése, amit a NATO irányít, az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén keresztül. Jan Lodal, a Pentagon volt vezető tisztviselője mondta ezt az Atlanti Tanács konferenciáján, hozzátéve, hogy az ukrán tisztek már korábban amerikai kiképzésben részesültek. Lodal szerint fontolóra veszik, hogy az USA további kiképzést fog biztosítani, amihez szükségessé válik az amerikai katonai jelenlét Ukrajnában. "Az amerikaiaknak jelen kell lenniük, hogy további kiképzést biztosíthassanak."
Hídfő.net.ru | Ukrán csapatok amerikai kiképzés
Lodal korábban az amerikai nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, és egyike azoknak az amerikai vezetőknek, akik megfogalmazták azt a törvényjavaslatot, miszerint az amerikai kormány halálos fegyverekkel kell ellássa az ukrán hadsereget.
Steven Pifer, az USA volt ukrán nagykövete megerősítette az elhangzottakat, és kijelentette, hogy a Nemzeti Gárda 4 zászlóaljának kiképzése már folyamatban van, amit amerikai tisztek folytatnak. Pifer szerint a kiképzés Ukrajna nyugati határvidékén, a lengyel határon zajlik, távol a frontvonaltól.
Lodal szerint ezen felül az Egyesült Államok már rendelkezik bizonyos infrastruktúrával ezen a területen, ami fel van készítve a kiterjedtebb tevékenységre. Kiszivárgott információk szerint ez a kiképzés főként nyugati védelmi rendszerek kezelésére összpontosít, mert az amerikaiak Nyugat-Ukrajnába akarják telepíteni az Európában működtetett rakétarendszerüket. Ebben az esetben az amerikai csapásmérő erő már közvetlen az orosz határ mentén jelenne meg, a nyugati érdeknek alávetett kijevi kormány többek között emiatt követeli, hogy az orosz milíciák adják át Ukrajnának az ukrán-orosz határszakasz fölötti ellenőrzést.
Tavaly óta az Egyesült Államok amerikai radarrendszereket szállított Ukrajnába (politikailag korrekt megfogalmazás: eladták Ukrajnának), amit az amerikai hadsereg üzemeltet (politikailag korrekt: amerikaiak által kiképzett ukránok felügyelik). Az USA emellett különleges alakulatokat működtet Ukrajnában, amiit tavaly nyáron az USA európai parancsnoksága is elismert. Tavaly decemberben az amerikai zászlót is kitűzték az Ukrán Biztonsági Szolgálat kijevi központjára.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/04/mar-folyamatban-van-az-ukran-csapatok-amerikai-kikepzese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése