ella-taranova-2
Pénteken kiutasították a Rosszija Szegodnya hírügynökség producerét Lettországból. Ella Taranova egy nemzetközi fórumon vett volna részt, ám a hatóságok őrizetbe vették, miután megérkezett a fővárosba.
A Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Taranova a Balti Fórumon vett volna részt, és Rigában került letartóztatásra, közvetlen a városba érkezését követően. A fórum igazgatója szerint az orosz újságírót feketelistára helyezte a lett külügyminisztérium.
Oroszország külügyminisztériuma közleményben reagált a történtekre. Eszerint Lettország hatóságainak lépése az újságírók jogainak sértését jelenti, és
bármilyen, újságírók neveit tartalmazó feketelista létezése elfogadhatatlan egy önmagát “demokratikusnak” nevező országban.
Az intézkedés emellett sérti mindazon, a szólásszabadságra vonatkozó elveket, melyek betartására Lettország nemzetközi szerződésekben kötelezettséget vállalt.
A Balti Fórum egy az Európai Unió, a balti országok és Oroszország közti kapcsolatokat tárgyaló nemzetközi rendezvény, mely a mai napon veszi kezdetét. Taranova saját elmondása szerint nem tudott arról, hogy létezik egy ilyen feketelista, mely alapján kiutasították az országból, a Balti Fórumra pedig közvetlen meghívásnak eleget téve érkezett.


http://www.hidfo.ru/2016/10/kiutasitottak-egy-orosz-hirugynokseg-vezetojet-lettorszagbol/