2014. július 16., szerda

Aleppo: még 3 nap!

Az Assad-kormányzat Aleppo körülzárási tervéből még három nap maradt vissza az eredeti, tíz napra számolt akcióból. Ez alatt az idő alatt se tétlenkedtek a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) katonái.
Hídfő.net | SAA tank Homsz városában.SAA tank Homsz városában.
Aleppo, Al-Zahraa negyed: Az ISIS 50 fős veszteséget szenvedett, amikor úgy döntöttek, hogy egy árvaház elfoglalásával gyakorolnak nyomást az árvaház melett álló légi hírszerzés épületét védő szír katonákra. A behatolást egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval próbálták meg, de azt még az árvaház kapuja előtt kilőtte egy SAA mesterlövész, így az jóval a bejárat előtt robbant, az utána következő nagy meglepetésben pedig az SAA rajtaütött a várakozó terroristákon. Az ISIS halottak nagy része csecsen és dagesztáni volt.
Aleppo, Al-Zahraa negyed
Aleppo elvesztésével az ISIS sikeresen elveszti majd szíriai területeinek nagy részét, mert sivatagi harcot vívni állóháborúban szinte lehetetlen. Nagy valószínűséggel elkezdenek visszavonulni Észak-Szíriába és Irak irányába, ahol a "kalifátus" maradéka található. Majdnem biztos, hogy Észak-Szíriában segítséget kapnak a törököktől a kivonásban, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ISIS jelenleg is nagy - ám egyre fogyó - területet ellenőriz Szíria északi részén.
Az Egyesült Államok azon próbálkozása, hogy az olajárakon keresztül gyakoroljon nyomást az oroszokra, másodjára nem fog sikerülni. Hiába alapítanak bábállamokat Irak területén, hiába "felejtenek" ott nekik több száz millió dollárt egy bankban, az Államok lassú pénzügyi leépülésén ez se segít. Mindenáron egy háború kiprovokálása a cél, ha nem az oroszokkal, akkor a közel-keleti régió még tradicionalista arab államaival, hiszen akkor az USA 17 trillió dollár államadóssága hirtelen eltűnhetne, valamint a háború gazdasági hozadékai talpraállíthatnák az USA gazdaságát, ami mindig is egy hadigazdaság volt. Hadigazdaság pedig háború nélkül nem sokat ér.

http://www.hidfo.net/2014/07/16/aleppo-meg-3-nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése