2015. március 4., szerda

Döbrögi szlovák cég mögé bújtatta a családi üzletét

Egy Szlovákiában bejegyzett cég által vezetett győztes konzorciumba került bele a miniszterelnök veje és Martonyi János ex-külügyér fiának a közös cége. Az Orbán-közeli konzorcium olyan versenyzőket előzött le, mint a HP, a Fornax vagy a Tigra.
A miniszterelnök veje, Tiborcz István is közvetett résztulajdonos abban az Asseco Central Europe nevű cégben, amely tavaly novemberben elnyerte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiírt, ötszázmillió forintos közbeszerzést – mondta el Juhász Péter, az Együtt képviselője a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján.
A szlovák Asseco 49 százalékos tulajdonosa a magyar TSDM Holding, ahol viszont Martonyi Zoltán – Martonyi János ex-külügyminiszter fia – résztulajdona mellett a Tiborcz érdekeltségébe tartozó Green Investment Kft. a többségi tulajdonos.
Juhász Péter szerint vérlázító, hogy Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan közpénzekkel tömi a családi érdekeltségeit. “Eddig csak hazai közvilágítási tenderekről tudtunk. Ezúttal viszont azt látjuk, hogy a miniszterelnök családtagjai Szlovákiában bejegyzett cégek mögé bújva indulnak a közbeszerzésen.
Juhász Péter szerint finoman szólva is furcsa, hogy a Tiborczék érdekeltségébe tartozó szlovák vállalkozás a tenderen az 500 millió forintos ajánlatával olyan szereplőket előzött be, mint a Fornax, a Hewlett and Packard vagy a Tigra.
Vérlázítónak nevezte Juhász azt is, hogy miközben Orbán Viktor és kormánya szóban fellép a szlovák rendszámú autók és cégek tulajdonosai ellen, addig a saját családja szlovák cégek mögé bújva tenderezik, majd az itt megszerzett közbeszerzésből származó jövedelem után Szlovákiában adózik le.
Juhász felháborítónak nevezte lapunk legutóbbi értesülését, miszerint a keszthelyi önkormányzat nemcsak bérbe adta az ottani Phoenix-kikötőt jutányos áron Tiborcz Istvánnak és üzlettársainak, hanem rövidesen értékesítené is a teljes területet a miniszterelnöki vő vállalkozásának. Juhász szerint ez is egy újabb példa arra, hogy Orbán Viktor kormánya egyben a korrupció kormánya.
(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése