Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint hazánk ki kell maradjon minden olyan műveletből, ami terrorfenyegetésnek teszi ki Magyarországot, - és az iraki-kurdisztáni beavatkozás egy ilyen művelet. A Jobbik ellenzi a részvételt a nyugati koalíció katonai beavatkozásában, a beavatkozás elutasítása kapcsán elsődleges célként Magyarország semlegességének, függetlenségének védelmét nevezte meg.
Staudt egy szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy bár a külföldi missziók bizonyos szempontból szükségesek a magyar katonák szaktudásának fejlesztéséhez, ennek ellenére azt láthatjuk, hogy Magyarország a NATO csatlakozás óta számos olyan műveletben is részt vett, melyben a magyar részvétel se hazánknak, se a NATO számára nem jelentett komolyabb előnyt, és mindössze a kormány megfelelési kényszerére vezethető vissza.
Hídfő.net.ru | Staudt Gábor
Staudt ugyanakkor kiemelte, hogy pártja bizalmatlan a NATO védelmi funkciójával kapcsolatban, egy Magyarország elleni külső támadás esetén egyáltalán nem biztos, hogy a NATO bármiféle védelmet biztosítana hazánk számára. A magyar honvédség jelenleg képtelen az ország határainak védelmére, a NATO-nak pedig nem vagyunk több egyszerű perifériaállamnál - ezzel szemben az kell alternatíva legyen, hogy a NATO-ban részvétel helyett Magyarország képes legyen megvédeni magát, hogy ne külső tényezőkre legyünk utalva. Staudt szerint amennyiben a NATO inkább jelent kockázati tényezőt mint védelmi potenciált, "nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy kilépjünk a NATO-ból". Az Iszlám Állam elleni szerepvállalás ugyanis terrorfenyegetettségnek tenné ki a magyar lakosságot, és miközben Magyarország önmagában nem lenne képes elhárítani ezt a fenyegetést, a Charlie Hebdo elleni merénylet mutatja, hogy a NATO még a jelentősebb tagállamokban sem képes elhárítani a közel-keleti beavatkozások által megteremtett terrorfenyegetést.
Ugyanakkor Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a kurdisztáni beavatkozást taglaló országgyűlési vita során kifejtette, hogy a NATO 2001 óta főként az Egyesült Államok érdekeit érvényesíti, mostanra egy támadó jellegű katonai szövetséggé vált, amely a világ számos régióját destabilizálta, utóbb Észak-Afrikát és a Közel-Keletet. A Jobbik politikusa szerint az iszlám radikalizmus a NATO tevékenységének következménye, visszaszorításáért azzal is tehetünk, ha az előidézésében nem veszünk részt, a kurdisztáni beavatkozás pedig csak a terrorfenyegetettség fokozódásával járna.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/ki-kell-lepni-nato-bol-ha-tagsagunk-tobb-kart-okoz-mint-hasznot