A kínai állam az atomerőmű bővítése mellett döntött Harbinban. A választásuk pedig a Roszatom orosz atomenergetikai cégre esett. A Roszatom Harbinban két év alatt két új erőműblokkot fog építeni.
Hídfő.net | Épül a WWER-1000-es blokk Tajvanban.Épül a WWER-1000-es blokk Tajvanban.
"Tisztában vagyunk vele, hogy a kínai vezetés a belső régiókban is komoly hangsúlyt helyez a megfelelő energiaellátottságra. Oroszország abban a szerencsés helyzetben van, hogy egyike azon kevés országnak, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek atomerűvek építése és üzemeltetése terén. Természetesen készen állunk eleget tenni a kínai kormány meghívásának." - jelentette ki Gennadij Sakharov, a Roszatom igazgatója. A Roszatom épp most építi a Tajvani erőmű két új blokkját, összesen 2120 MW teljesítményben, a blokkok WWER-1000 típusúak, és várhatóan 2017-ben kezdik meg a működésüket.
Érdemes megfigyelni, hogy a kínai állam nem óhajt milliókat költeni ál-demokratikus pályáztatásra, és azoknak a kiértékelésére, úgy, hogy a nyertes eleve adva van. Meghagyják eme sajátosságot a nyugati "fejlett" demokratikus országoknak.


http://www.hidfo.net/2014/08/08/kinaban-uj-eromuvet-epit-roszatom