Augusztus első hetében lezárult a Donyecki és Luganszki Népi Milícia július elején indított hadművelete, melynek célja a felkelők uralta terület és az ukrán-orosz határ közé beékelődött, közel 5500-6000 főt számláló három ukrán katonai egység (72. gépesített dandár, 79, és 24. légi mozgékonyságú ezredek) felszámolása volt, és az általuk ellenőrzött, megközelítőleg 120 km hosszú határszakasz feletti hatalom átvétele.

Amennyiben a Kijevhez hű erők sikeresek lettek volna és terveiknek megfelelően továbbtámadtak volna a határsáv mentén, akkor elzárták volna a felkelőket és a lakosságot a határon túlról érkező segélyszállítmányoktól. Ebben az esetben, kis szerencsével a tél beálltáig felszámolhatták volna a felkelők szervezett ellenállását.
A Milícia viszont az ukrán támadó ék elleni offenzívájával és annak utánpótlástól való elszigetelésével július közepére már katlanba zárta és védekezésre kényszerítette a korábban támadólag fellépő Kijevhez hű egységeket. A felmentő műveleteket sikeresen hárították el a felkelők, mivel a stratégiailag kiemelkedő fontosságú, 277 méteres Szaur-Mogila nevű magaslatot végig ellenőrzésük alatt tartották. Ez volt eddigi sikerük kulcsa. A Milícia tüzérsége a katlanba zárt egységeket folyamatos nyomás alatt tartotta, nem kockáztatták meg a sarokba szorított ellenség sok áldozatot követelő megtámadását. Az utánpótlás híján maradt ukrán alakulatok egyre szűkebb gyűrűbe szorultak, és kitörési kísérleteik addig kudarcot vallottak. Augusztus 4-én már tömegesen dezertáltak a 72. dandár katonái és keltek át az orosz határon, miután harceszközeiket hátrahagyták -a Milíciával kötött megállapodás értelmében, cserébe a szabad elvonulásukért.
Hídfő.net | A Milícia hadizsákmányaiból pár
Hídfő.net | A Milícia hadizsákmányaiból párA Milícia hadizsákmányaiból pár.
A 79. és 24. ezredek maradéka rá két napra súlyos veszteséggel ugyan de kitörést hajtott végre, hogy Miuszinszk magasságában csatlakozzanak a Petrivszke, Pervomajszki, Limancsuk irányában előretörő ukrán felmentő csapatokkal. Közel 1000 Kijevhez hű katona menekült így ki a katlanból. Az üzemanyaghiány, vagy műszaki okok miatt hátrahagyott harceszközök elszállítását közben megkezdte a Milícia. A hírek szerint 67 db harcjárművet és tüzérségi eszközt zsákmányoltak, melyek között van 18 darab BM-21 "Grad" rakéta-sorozatvető is.
A Milícia által zsákmányolt Grad rakéta sorozatvetők egy csoportja.
Az augusztus 5-én indított ukrán támadást most a Szaur-Mogila magaslatot elkerülve vezették el, és csak falvak uralmáért küzdöttek meg a Milícia erőivel. A felkelők érzékeny veszteségeket okoztak ugyan a támadóknak, de az áttörést nem tudták meghiúsítani nyílt terepen, ahol az eszközbeli fölény egyértelműen Kijev erőit segíti a harcban. Snizhne városba már nem hatoltak be az ukránok. A támadás egy Miuszinszk nevű kisváros elfoglalásával érte el kezdeti lendületének végét, ahol már komoly ellenállásba ütköztek a Milícia részéről. Augusztus 8. napjára a korábban a katlant biztosító felkelő alakulatok már ellenlökést hajtottak végre Miuszinszktől délre, és elkezdték a támadó ukrán ék visszaszorítását. Eközben az ukránok újabb kísérletet tettek Szaur-Mogila elfoglalására.
Hídfő.net | Augusztus első hetének hadműveletei térképe, DonyeckAugusztus első hetének hadműveletei térképe, Donyeck.
Augusztus első hetére tehát Új-Oroszország hadereje elhárította a megsemmisítésére irányuló legveszélyesebb ukrán támadást, ezzel komoly stratégiai sikert ért el. Megnövelte az Oroszországi Föderációval közös határának hosszát, közel duplájára (ez megközelítőleg 320 km). Ezzel együtt két jelentős határátkelő állomás is a felügyelete alá került, így az utánpótlási lehetőségei bővültek. Másrészt az itteni front felszámolásával sikerrel szabadíthat fel csapatokat a Milícia, melyeket az ellentámadások során bevethet. Messze még ennek a háborúnak a vége, ha a kijevi vezetésnek csak ilyen "győzelmekre" futja.
Hídfő.net | Ukrán Kitörési kísérlet eredményeUkrán Kitörési kísérlet eredménye.