A nap mottója: "Ez az a lecke,
amit most minden alkalommal felidézek, amikor felteszem a kérdést,
hogy be kell-e avatkoznunk és van-e válaszunk a következő napra is"
Barack Obama.


Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére. "Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People's Bank of China) között devizacsere ügyeletekről" - idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt.

Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben. "A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon" - fogalmaz a közlemény.

A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban.

Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején lejezte, hogy közel áll a megállapodás devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében. Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.
USA: Keserű vallomás
Főként a szerteágazó közel-keleti feszültségek okairól és megoldási irányairól adott interjút a The New York Times online változatának péntek este Barack Obama amerikai elnök és párhuzamot vont az ottani tapasztalatok, illetve az amerikai politika működése között. Szavai szerint az amerikai politika "működésképtelen" és annak szereplőinek okulniuk kellene a Közel-Kelet "szörnyű megosztottságaiból". Emiatt kijelentette, hogy Amerika számára önmaga jelenti a legnagyobb fenyegetést, nem valamilyen külső konfliktus. Obama arra is figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor "behatolhat" Ukrajnába, illetve arra is, hogy Izrael számára a túlélés a kérdés. "Olyan sok dolog van, ami számunkra, mint ország számára jó irányba halad - az új energiaforrásoktól kezdve az innováción át a gazdaság növekedéséig - de sohasem fogjuk kihasználni a teljes potenciálunkat, ha a két pártunk nem teszi magává azt a szemléletmódot, amit a síitáktól, a szunnitáktól és a kurdoktól vagy az izraeliektől és a palesztinoktól elvárunk: nincs vesztes és győztes és együtt kell működni" - mondta az elnök. Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor "behatolhat" Ukrajnába és ha ezt megteszi, akkor az ő elnöksége alatt már "sokkal nehezebb lesz megpróbálni megtalálni az utat, amely visszavezet a kooperatív és működő kapcsolathoz".
Izraelről szólva kijelentette: "Úgy gondolom, a kérdés valójában az, hogy hogyan él túl Izrael. És hogy lehet létrehozni egy olyan Izrael Államot, amely fenntartja a demokratikus és polgári hagyományait. Hogyan lehet megőrizni egy olyan zsidó államot, amely visszatükrözi Izrael alapítóinak legjobb értékeit is. És következetesen hiszem, hogy ennek érdekében meg kell találni a módját a palesztinokkal való békés egymás mellet élésnek... El kell ismerni, hogy vannak jogos követeléseik, és hogy ez az ő földjük és területük is" - fogalmazott az amerikai elnök.

Gölöncsér Miklós összeállítása


Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére.

gg“Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People’s Bank of China) között devizacsere ügyeletekről” – idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt. Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben.
“A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon” – fogalmaz a közlemény. A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban. Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején jelezte, hogy közel áll a megállapodás a devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében.
Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.
(Profit Line)
Bal-Rad komm: Éppen itt volt az ideje, a FED által nyakra főre nyomtatott, s ezért lassan fedezetlenné váló dollárt kiiktatni a becsületes kereskedelemből. – Ahol nem a másik kifosztása a cél, – hanem a kölcsönös előnyök és a tisztes haszon.
Így Amerikának a még megmaradt pénzügyi hatalma is tovább zsugorodik, – mert a dollárelszámolás megszűnése révén mind kevesebb hasznot tud munka nélkül lefölözni másoktól. “Kölcsönös előnyök? Tisztes haszon?” – ezek a kifejezések jelképesen is kínaiul vannak számukra, – s ezért esnek pofára egyre gyakrabban. Dehát, már csak ez a jövő útja.