A szakemberek megkongatták a vészharangot, azt állítva: 2020-ra a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, s miattuk halhat meg a legtöbb gyógyintézményben kezelt ember - hangzott el a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján.
A kórházakban pusztító kórokozók évente világszerte 1,4 millió beteget fertőznek meg. Európában a friss adatok alapján minden 18. ápoltat nem az alapbetegsége, hanem a gyógykezelések során összeszedett fertőzés miatt kezelnek. Az összesítés szerint Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint nem kevesebb mint 100 ezer (!) embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium.

Kis István a bőrgyógyászaton szedte össze a kórházi fertőzést. Köhögéssel ment be, nem sokkal később már hányás és hasmenés miatt kezelték/Fotó: Havran Zoltán

Ráadásul a Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) szerint, amelynek minden kórháznak jelentenie kell az előfordult eseteket, hét év alatt majd' ötszörösére emelkedett a járványügyi gondot okozó kórházi fertőzések száma: amíg 2005-ben 733 esetet regisztráltak, addig 2012-ben ez a szám már 3263 volt. Ráadásul a kórházak általában nem is tartják be a jelentési kötelezettséget: 2010-ben például a 156 intézményből mindössze 68 szolgáltatott adatot.

Köhögéssel került az egyik fővárosi kórházba a 9 hónapos István. A kisfiú az egy hónapos bentlét alatt kapott el fertőzést.

Gulyás Gábor amíg él, rettegni fog a kórházaktól, balesetben megsérült vállának megoperálása után fertőződött meg/Fotó: Havran Zoltán

- Visszagondolni is rossz a pokoljárásunkra - kezdte Viktória (33), a baba édesanyja. - Egy hónap alatt négy kórházi osztályt jártunk meg, a fertőzést a bőrgyógyászaton sikerült összeszedni. Heveny hányás, hasmenés és láz jelentkezett a kicsikémnél: öt napon át kínlódtunk. A legelkeserítőbb azonban az volt, hogy csak akkor derítették ki, mi a baja a babámnak, amikor már túl volt a fertőzésen, ekkor kezdték meg az elkülönítést - mesélte Viktória. - A velünk szemben lévő kórteremben fekvő pici kólibaktérium-fertőzést kapott el, de akadt, aki szalmonellás lett - sorolta az anyuka, aki egyelőre nem szeretné, hogy kiderüljön a kórház neve, hiszen mind a mai napig oda kell járniuk kezelésekre.

Kiss Dánielt húsevő baktérium fertőzte meg/Fotó: Fuszek Gábor

Az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos jelentése szerint többek között ez, a nem kellő elkülönítés és a késői diagnózis miatt terjedhetnek gyorsan a kórházi fertőzések. Na és persze a higiénia elhanyagolása miatt.
- Szégyen, hogy Semmelweis országaként mi vezetjük a listát - jelentette ki dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ OTH járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője.

- A kórházban folyamatosan jelen vannak a kórokozók, amelyeket - a fertőtlenítés és sokszor még az alapvető kézmosás híján - a betegek, a látogatók és sajnos a kórházi személyzet is szabadon terjeszt. Zárójelben: nemrég megnézték, mennyi fertőtlenítőszert használ el egy kórházi ápoló, hát az eredmény elkeserítő lett. Emellett egyre komolyabb bajt okoznak az úgynevezett rezisztens, azaz ellenálló bakté­riumok, ami a túlzott és helytelen antibiotikum-használatra vezethető vissza - magyarázta a szakember.

Az egyik leggyakoribb kórházi kórokozó az MRSA, vagyis a húsevő baktérium. Mint megírtuk, ezzel fertőződött meg Gulyás Gábor (28), akinek balesetben szilánkosra törött vállát operálták: bár a fiatalember felépült, bevallása szerint míg él, rettegni fog a kórházaktól.

Kiss Dániel (34) gátfutó lábműtét után fertőződött meg ugyanezzel a kórral. Az operáció után hazaengedték a kórházból, ám iszonyatos fájdalmak jelentkeztek nála: kiderült, hogy húsevőbaktérium-fertőzést kapott.

A fiatalember azóta felépült.


A cikk igaz! Személyes tapasztalat - KJ