A török hatóságok tömeges letartóztatásba kezdtek egy általános puccs előkészületének megakadályozásaként, a rendőrségi közlemény szerint több tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy destabilizálják az országot és a politikai rendszer megdöntésére tett kísérletben vesznek részt.
Az őrizetbe vett személyek közt vannak volt rendőri vezetők is. A közlemény szerint országosan 13 helyen egyszerre tartottak rajtaütést a hatóságok, és a gyanúsítottakat egyszerre fogták el. Az őrizetbe vettek közt volt a Samanyolu TV több újságírója és vezető szerkesztője is, Ekrem Dumanly. Az angol nyelvű kiadás főszerkesztője szerint a rendőrök azzal a váddal tartóztatták le, hogy részt vett egy az államhatalom megdöntésére szervezett összeesküvésben.
Az újságírókat azzal vádolják, hogy közvetlen kapcsolatban állnak Erdoğan politikai ellenfeleivel, és egy külföldről vezérelt hálózat részeként az ország destabilizálására törekszenek.
Hídfő.net.ru | ErdoganRecep Tayyip Erdoğan, török államfő
Az ellenzéki csoportok szerint nem néhány tucatnyi, hanem összesen több mint 400 személyt vettek őrizetbe, beleértve 150 újságírót is.
Törökország a közelmúltban éles külpolitikai fordulatot hajtott végre. November végén orosz delegáció ment Törökországba, ahol összeült az orosz-török kormányközi bizottság, és megállapodtak az energetikai együttműködés bővítéséről. Azt követően Erdogan elnök retorikájában látványos külpolitikai fordulatot tett, majd Vlagyimir Putyin december 1-jén bejelentette, hogy felmondják a Déli Áramlat projektet, és az orosz gáz Törökországon át fog Európába érkezni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/tomeges-letartoztatasok-torokorszagban