Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front párt vezetője szombaton a Europe 1 rádiónak adott interjújában közölte; a CIA kínvallatási technikáiról közölt sokkoló jelentés Franciaországnak elegendő indokot ad arra, hogy kilépjen a NATO-ból. Le Pen arra reakcióként tette ezt a bejelentést, hogy a francia sajtóban is általános felháborodást váltott ki, hogy az amerikai titkosszolgálat idegen országokban más országok állampolgárait törvényesen vetheti alá kínvallatásnak.
Hídfő.net.ru | Marine Le Pen
Le Pen szerint, ha valóban mindenkiből ilyen dühöt vált ki, mint amit a média kommunikál a választók felé, az éppen elegendő ok arra, hogy azonnal kilépjenek a nyugati katonai tömbből.
Az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága kedden hozta nyilvánosságra egy átfogó jelentés kivonatolt változatát (a teljes jelentés titkosított), ám a rövidített változat is állítja, hogy a CIA tengerentúli börtönökben idegen állampolgárokat tart fogva és vet alá kínvallatásnak, az amerikai törvények alapján jogilag megalapozottan. A jelentés nyilvánosságra jutása után voltak amerikai politikusok (pl. John McCain), akik meg akartak felelni a közvéleménynek és így szégyenletesnek nevezték a jelentés tartalmát. Az amerikai politikában azonban megosztottság mutatkozik, a politikusok tekintélyes része szerint teljesen elfogadható, hogy az amerikai érdek szolgálatában az emberi jogokat hatályon kívül helyezzék.
A probléma nem távoli országok távoli problémája, nagyon is felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államok üzemeltet-e Magyarországon olyan börtönlétesítményeket, amiben közel-keleti országok elfogott terroristáit kínozzák. Az amerikaiak ilyen tevékenysége ugyanis fokozottan növeli a terrortámadás kockázatát Magyarországon. Ahogy a közelmúltban Afganisztánban fogva tartott személyeket szabadon engedtek a sokéves kínvallatás után, úgy előfordulhat, hogy hazánk területén is kínvallatnak olyan terroristákat, akik szabadulásuk után Magyarország ellen táplálnak majd gyűlöletet és követhetnek el terrorcselekményeket.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/francia-politikus-elegendo-indok-hogy-kilepjunk-nato-bol