2016. július 18., hétfő

Az EU szankciókat kell hozzon Törökország ellen


Az osztrák Szabadságpárt szerint az Európai Unió le kell állítsa a Törökország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokat, és szankciókat kell hozzon Törökország ellen az Erdogan által kezdett politikai tisztogatás miatt.
Georg Mayer, a párt tagja ma azt mondta, Erdogan olyan reakciókat adott a hétvégi eseményekre, ami alapján le kell zárni minden, a török EU-csatlakozással kapcsolatos tárgyalást – beleértve a vízummentesség kérdését is -, emellett az Európai Unió fontolóra kell vegye, hogy szankciókat hoz Törökország ellen.
EU Törökország zászló hidfo.ruA politikus szerint az EU nem kezelheti partnerként Törökországot, mert a török hatalmi berendezkedés nem felel meg a nyugati világban elvárt demokratikus követelményeknek. Ennek okán az Ankarával kötött migrációs egyezményt is el kell törölni – mondta.
Péntek éjjel a török hatóságok közölték, hogy levertek egy a hatalom erőszakos megragadására irányuló kísérletet. A történtek után Erdogan elrendelte a tisztogatást, és több mint háromezer katonát tartóztattak le, emellett mintegy háromezer bírát felmentettek tisztségéből. Erdogan azt is bejelentette, hogy a történtek miatt újra bevezethetik a halálbüntetést.
Mayer szerint az Európai Unió fel kell számolja a partneri viszonyt Törökországgal, hiszen egyik nap még fegyveres harcok zajlanak az utcáikon, másnap politikai tisztogatást kezdenek a bírói hatalomban; nem szabad megengedni, hogy egy ilyen ország hozzáférést kapjon az uniós közös térséghez. Emellett szerinte az is összeegyeztethetetlen az EU demokratikus normáival, hogy Törökország visszavezetheti a halálbüntetést.
Szombaton Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, a puccs támogatóit beazonosították, és az ország működése visszatér a normális kerékvágásba. A külügyminisztérium szerint az összecsapások során több mint 290 ember veszítette életét, és mintegy 1400-an sérültek meg.
Az egyik napról a másikra végrehajtott több ezres letartóztatások számos kételyt vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy ez egy valós puccskísérlet volt-e, vagy mindössze Erdogan hatalmi manőverének lehettünk szemtanúi.

http://www.hidfo.ru/2016/07/az-eu-szankciokat-kell-hozzon-torokorszag-ellen/



Steinmeier:
leállhat a török EU-csatlakozási folyamat

Frank-Walter-Steinmeier-hidfo.ru_
A német külügyminiszter szerint az európai elvekkel összeegyeztethetetlen, hogy Törökország a halálbüntetés visszaállítását tervezi. Ha meghozzák ezt az intézkedést, végleg ellehetetlenülhet a török EU-csatlakozás.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az EU külügyminisztereinek találkozóját követően kijelentette, hogy Törökország komoly visszalépést tenne a halálbüntetés visszaállításával, és az Európai Unió nem fogja megengedni ezt egy az uniós tagság megszerzésére törekvő ország számára.
“A Törökországgal folytatott tárgyalásokon egyértelművé fogom tenni, hogy a halálbüntetés eltörlése egy lényegi lépés a csatlakozási tárgyalások megkezdése során. Reménykedem abban, hogy Törökország nem fog visszalépni a választott útról. Jogi értelemben a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az európai elvekkel.” – mondta.
A török államfő azt követően jelentette be a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó terveket, hogy Fethullah Gülen amerikai-török hitszónok hívei megkísérelték a kormány fegyveres puccsal való megdöntését. A puccskísérletet követően több ezer embert vettek őrizetbe a török hatóságok.


http://www.hidfo.ru/2016/07/steinmeier-leallhat-a-torok-eu-csatlakozasi-folyamat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése