Török politikusok a sikertelen puccskísérletet követően kijelentették, hogy háborúban állnak minden országgal, amely nyíltan támogatja Fethullah Gülent, a pénteki puccskísérletért felelőssé tett hitszónokot. Gülen jelenleg is az USA területén él, és az amerikaiak nem adják ki a török hatóságoknak.
Binali Yildirim török miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy Törökország háborúban áll bármely országgal, amely nyíltan kiáll az Amerikai Egyesült Államok területén élő hitszónok, Fethullah Gülen mellett, akinek törökországi hívei pénteken megkísérelték a választott kormány hatalomból való eltávolítását. A török munkaügyi miniszter, Süleyman Soylu pedig nyíltan az Egyesült Államokat vádolja a puccskísérlet megtervezésével.
“Az USA áll a puccskísérlet mögött. Ennek láthatóak voltak előjelei néhány, az Egyesült Államokban működő sajtóorgánumban is. Néhány hónappal ezelőtt emiatt kiadatási kérelmet adtunk be Fethullah Gülenre vonatkozóan. Az USA ki kell adja őt.” – áll a munkaügyi miniszter közleményében.
John Kerry amerikai külügyminiszter válaszolt erre a közleményre; azt mondta, Törökország nem adott át megfelelő bizonyítékokat Gülen érintettségére vonatkozóan, emiatt az amerikai hatóságok fontolóra sem vették a kiadatást. Kerry válaszában kijelentette, hogy a török kormány “vádjai és provokatív állításai komoly fenyegetést jelentenek az amerikai-török kapcsolatokra nézve”.
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ráadásul szó szerint azt mondta; szombaton a Cavosogluval folytatott személyes találkozó során Kerry figyelmeztette a török külügyinisztert, hogy ne hangoztasson nyilvánosan ilyen vádakat (miszerint az USA szervezte a fegyveres puccsot).
Az Amerikai Egyesült Államok számára azonban más szempontból is feszült a jelenlegi helyzet: a puccskísérletet követően a török hatóságok lezárták az Incirlik légibázist, ahol mintegy 90 amerikai nukleáris robbanótöltet tárolnak. Az Incirlik létesítmény parancsnokát szintén letartóztatták, mert támogatta a kormány elmozdítására tett kísérletet.


http://www.hidfo.ru/2016/07/torok-kormany-az-usa-szervezte-a-fegyveres-puccsot/