Milos Zeman cseh államfő készen áll találkozni Andrew Shapiro amerikai nagykövettel, de csak abban az esetben, ha Barack Obama is személyesen fogadja Petr Gandalovic cseh nagykövetet Washingtonban, a Fehér Házban. Az Impulse rádió Hynek Kmonícek elnöki szóvivőre hivatkozva közölte ezt a hírt, ami méltán nevezhető fordulópontnak az európai politikában.
“Mint Prágában minden más nagykövetnek, Shapiro nagykövetnek is igen nyomós indoka kell legyen arra, hogy szemtől szemben találkozzon a cseh államfővel.” A közlemény szerint egyelőre jelenleg nincs ilyen indok, így elképzelhetetlen, hogy az államfő fogadja az amerikai nagykövetet. Ugyanakkor az elnöki szóvivő közölte, hogy “ha Barack Obama elnök holnap fogadja Gandalovic urat, Zeman elnök úr is találkozni fog az amerikai nagykövettel.”
Korábban az amerikai nagykövet kritizálta a cseh államfő Moszkvába tervezett útját, Zeman ugyanis részt vesz májusban a fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulóján rendezett győzelmi rendezvényen. Ennek kapcsán kijelentette, ő elképzelhetetlennek tartaná, hogy a cseh nagykövet ilyen módon bármit is tanácsoljon az amerikai elnöknek.
Milos Zeman
Zeman kifejtette, ő nem fogja engedni egyetlen nagykövetnek sem, hogy megjegyzéseket tegyen a külföldi utazásai kapcsán. “Attól tartok, hogy egy ilyen megnyilvánulás után a prágai kastély ajtói bezárulnak az amerikai nagykövet számára.”
A cseh államfő lépése fordulópontnak számít az európai politikában, Washington ugyanis mindeddig fenn tudta tartani saját döntőbírói szerepét az Európai Unióban. Az amerikai nagykövetek gyakran gondolják magukat feljebbvalónak az európai vezetőkkel szemben, és az amerikai diplomácia időről időre lekezelő magatartást tanúsít az európai országokkal szemben. Ennek egyik szembetűnő példája volt, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter nem volt hajlandó fogadni Szijjártó Pétert Washingtonban, ehelyett egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett, ami nyílt lekezelés, és a “partnerország” alávetett státuszát fejezi ki.
A prágai nagykövet Zeman külföldre tett utazásairól tett megjegyzése szintén azt mutatja, hogy Washington a demokrácia látszata ellenére nem kezeli egyenlő félként az európai országokat, hanem döntéshozatali szerepet akar felvenni az európai országok államközi kapcsolataiban.

https://hidfo2015.wordpress.com/