Letartóztatták az egyetlen pártvezetőt, aki ellenezte az amerikaiak bevonulását

Mateusz Piskorski hidfo.ru
Lengyelország belvédelmi ügynökségének emberei megrohamozták egy ellenzéki párt vezetőjének otthonát; a politikust kémkedés vádjával letartóztatták. Őrizetbe vétele óta azonban kiderült, hogy a nyilvánosan hangoztatott vádak csak ürügy. Mateusz Piskorski arra készült, hogy nyilvánosan beszámol egy másik pártvezető halálának körülményeiről, aki állítólag öngyilkosságot követett el, de valószínűleg politikai gyilkosság áldozata volt. A NATO elkezdte félreállítani azokat a politikusokat, akik a háborús készülődés útjában állnak.
Mateusz Piskorskit, a lengyel Zmiana (Változás) párt vezetőjét letartóztatták a belvédelmi szolgálat emberei, akik egyúttal számítógépeket, dokumentumokat foglaltak le a pártvezető otthonában. Piskorski letartóztatásával egyidejűleg a hatóságok számos más párttagnál, illetve a párt székházában is házkutatást tartottak. Az “orosz-párti” politikust azzal vádolják, hogy harmadik ország számára folytatott adatszerzést; a lengyel kormánymédia szerint Piskorski orosz és kínai titkosszolgálatokkal állt kapcsolatban. A hatóságok a párt alelnökét, Nabil Malaziit is kihallgatták.
Tomasz Jankowski, a Zmiana szóvivője szerint azonban mindegyik házkutatás illegális volt, a hatóságok törvénysértő módon jártak el, és az agresszív fellépés nem pusztán Piskorski személyével hozható kapcsolatba. A házkutatások során a belvédelmi szolgálat emberei lefoglaltak számos, a párttagokkal kapcsolatos dokumentumot, valamint olyan dokumentumokat, melyek információkat tartalmaznak szakszervezetek és a Zmiana közti együttműködéssel kapcsolatban. A szóvivő szerint ez a fellépés közvetlen fenyegetést jelent a szakszervezeti partnerek számára is, hiszen tagjaik személyi kilétét titokban tartják, és a szakszervezetek működéséhez elengedhetetlen, hogy tagjaik munkáltatói se ismerjék a taglistát. Lengyelország törvényei lehetővé teszik, hogy a szakszervezetek eltitkolják tagjaik személyi kilétét a munkáltatók elől, Jankowski szerint azonban a dokumentumok lefoglalását követően már arra számítanak, hogy elveszítik megélhetésüket azok az emberek, akik a Zmianaval együttműködő szakszervezetek tagjai. Így a házkutatások egyúttal a párt társadalmi beágyazottságának lerombolását, a Zmiana karanténba zárását is szolgálják.
A párt szóvivője hangsúlyozta, hogy a szakszervezetekre vonatkozó adatok törvény által is biztosított bizalmas kezelésén kívül nincs semmilyen titkolnivalójuk, így az eljárással kapcsolatban is nyilvánosságra fognak hozni minden rendelkezésre álló információt.
A Zmiana vezetőit azonban nem érte teljesen váratlanul a hatósági fellépés, hiszen egy olyan pártról van szó, ami nem támogatja a lengyel kormány által is képviselt háborús készülődést, így a párt működése a NATO katonai terjeszkedésének útjában áll. Piskorski letartóztatására nem sokkal azt követően került sor, hogy a pártvezető figyelmeztetett: a lengyel kormány még a július 8-án, Varsóban kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt politikai tisztogatásba kezdhet, mert el akarják fojtani az esetleges ellenzéki tiltakozó akciókat. Janowski azt mondta,
“a mi pártunk az egyetlen, ami felszólalt az amerikai fegyveresek Lengyelországban állomásoztatása ellen. Emellett egy Andrzej Lepper halálának körülményeit részletező könyv kiadását terveztük, amiről úgy gondoljuk, a hatóságok részéről komoly aggodalmat ill. félelmet válthatott ki, hiszen az ő halálában valószínűleg a kormány keze is benne volt.”
Andrzej Lepper az Önvédelem párt vezetője, és Mateusz Piskorski szövetségese volt. A hivatalos magyarázat szerint 2011. augusztus 5.-én öngyilkosságot követett el. Közeli ismerősei azonban biztosak abban, hogy Lepper politikai gyilkosság áldozata lett. Lepper korábban maga is indult elnökjelöltként 1995-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben, emellett indult volna a 2015-ös elnökválasztáson is. Lepper halálát követően Andrzej Duda nyerte a 2015-ös elnökválasztást, majd azon nyomban szorosabbra fonta az együttműködést az Amerikai Egyesült Államokkal, lehetővé tette az amerikai fegyveresek Lengyelországban állomásozását, emellett harsány oroszellenes külpolitikát és háborús uszítást kezdett.
A Zmiana szóvivője szerint Mateusz Piskorskinak igen sok mondanivalója van Lepper halálával kapcsolatban, így egyáltalán nem meglepő, hogy a könyv kiadása előtt megkezdődtek a hatósági rajtaütések. Ugyanakkor, Janowski elmondása szerint szakszervezeti partnereik készen állnak arra, hogy kiálljanak a Zmiana vezetőinek meghurcolása ellen. Ebből a szempontból sem véletlen, hogy a kémvád és rajtaütés most történt meg, alig három héttel a Varsóban kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt: a Zmiana szakszervezetekkel egybekötve ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba. Korábban az amerikai páncélosok bevonulása ellen is tiltakoztak, és ezzel a Zmiana kilóg a sorból, a pártok többsége ugyanis hallgatólagosan vagy nyíltan támogatja, hogy Lengyelország legyen az amerikai hadsereg új térségi ütőereje.
Ugyanakkor, ez a bizonyos kémvád nem egy olyan politikai történés, aminek a gyökereit Lengyelországban, vagy akár Európában kellene keresni. Január közepén a brit The Telegraph beszámolt arról, hogy James Clapper, az amerikai hírszerzés vezetője utasításokat kapott a kongresszustól egy átfogó értékelés elkészítésére vonatkozóan, azzal kapcsolatban, hogy milyen európai pártokat támogatott Oroszország az elmúlt évtized folyamán. Az amerikaiak aggodalmairól a hazai sajtó is beszámolt, mert ennek kapcsán a Jobbik is említésre került, mint “Oroszország által pénzelt párt”. Január 23.-án a Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap azonban arra mutatott rá, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem “Oroszországból pénzelt” pártok ellen folytat nyomozást Európában, hanem egy új amerikai szankciós politikának lehetünk szemtanúi, melynek részeként az USA elkezd nyíltan nyomást gyakorolni minden olyan politikai pártra, ami nem akarja engedélyezni az állandó amerikai katonai jelenlétet Európában. A DWN szerint ennek részeként az USA gazdasági szankciókat hozhat bizonyos pártok ellen, vagy karanténba kényszerítheti azokat.
Ugyanakkor, figyelemre méltó, hogy az úgynevezett orosz kémügyekben – pl. Kovács Béla kapcsán – semmilyen érdemi előrelépés nem történik, ehelyett a külföldről pénzelt “független” sajtóorgánumok akár éveken keresztül is a közélet tematizálására használják ezeket az eseteket – ami így alkalmas az érintett pártok (esetünkben a Jobbik) sakkban tartására, politikai ellenfeleik számára engedmények kikényszerítésére. Lepper halála és Piskorski félreállítása szintén beleillik ebbe a folyamatba: Közép- és Kelet-Európában láthatóan elkezdték megfélemlíteni, lefizetni, félreállítani azokat a politikusokat, akik ellenzik a NATO háborús készülődését.
http://www.hidfo.ru/2016/05/letartoztattak-az-egyetlen-partvezetot-aki-ellenezte-az-amerikaiak-bevonulasat/