Nicolas Maduro venezuelai államfő azzal vádolja Washingtont, hogy olajháborút folytat Venezuela és Oroszország ellen, és manipulációval az olajárak hosszú távú alacsonyan tartására törekszik. "Létezik egy háborús terv Oroszország megsemmisítésére... de se Oroszország, se Venezuela nem fog engedni az agressziónak." Maduro hétfőn a Globovision TV-csatornának nyilatkozva elmondta, hogy szeptemberben még 95 dollár volt egy hordó venezuelai olaj, hétfőn pedig 48 dollár, ami szándékos manipuláció eredménye. "Ahogy Evo Morales elnök is mondta, Venezuela megsemmisítésére is történnek próbálkozások, idegen hatalmak megpróbálnak gazdasági összeomlást előidézni, hogy a politikai rendszert kedvükre megváltoztathassák." Maduro szerint, ha a gazdasági offenzíva nem ér el kellő hatást, létezik egy katonai forgatókönyv is.
Hdfő.net.ru | Nicolas Maduro
Korábban Maduro azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szándékosan fokozza a palaolaj kitermelést annak érdekében, hogy túlkínálatot teremtsen a globális olajpiacon. November végén a Kőolaj Exportáló Országok Szervezete (OPEC) úgy határozott, hogy az olajkitermelés szintjét változatlanul hagyja a rohamosan csökkenő olajárak ellenére is. Azt követően az olaj ára ötévi rekord alacsonyra esett. A Bloomberg azzal magyarázza a döntést, hogy az OPEC ki akarja szorítani az amerikai palaolaj érdekeltségeket a globális olajpiacról; számos palaolaj készlet kitermelése ugyanis nem gazdaságos, és a jelenlegi, alacsony árak mellett nem tartható fenn hosszú távon.
A döntést akkor Irán és Venezuela ellenezte, a két ország ugyanis nem rendelkezik elég tartalékkal ahhoz, hogy a bevételkiesést ellensúlyozza a költségvetésben. Az USA az olajárak leütésével közvetlen csapást mér a gyarmatosítandó országok állami költségvetésére.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/maduro-letezik-egy-haborus-terv-oroszorszag-megsemmisitesere