Ukrajna hétfőn megkezdte az elektromos áram importálását Oroszországból egy új kormányközi megállapodás keretében, amit mostanra Petro Porosenko ukrán államfő is aláírt. Az ország orosz belföldi áron és előre fizetés nélkül importálhat áramot. A megállapodás aláírását és az import megkezdését követően már túltermelés volt, és lehetővé vált a széntüzelésű erőművek tehermentesítése.
Hídfő.net.ru | Ukrajna áramimport
Az energiaügyi minisztérium csökkentette az erőművek számára kötelezően biztosítandó széntartalék előírt mennyiségét, de a következő napokban ez a probléma is megoldódik, mivel Ukrajna az Oroszországi Föderációtól elkezdi megkapni az első szénszállítmányokat.
Porosenko bejelentése alapján Ukrajna a katasztrófa széléről táncolt vissza azzal, hogy orosz belföldi áron juthat áramhoz. Az orosz energiapiacon az áram ára 2100 rubel 1 MW-ra, ami mintegy 688 hrivnya Ukrajna számára. Ezzel szemben az ukrán energiapiacon elérhető ár 941 hrivnya, vagyis negyedével olcsóbban kapják az áramot, mint ha a hazai energiapiacról vagy jelenleg elérhető nyugati forrásból vennének. Az energiaügyi minisztérium hivatalos közleményében is megerősítette ezeket az adatokat.
Ukrajna számára mégiscsak kifizetődőbb kelet felé építeni a gazdasági kapcsolatokat, a nyugatosítás miatt egekbe szökő villanyszámlát nem viselnék el a választók. Korábban annak lehetősége is fennállt, hogy az EU-csatlakozás miatt négyszeresére nő a gáz ára, és közel duplájára nőtt volna az áram ára is, mivel Ukrajna Oroszország megkerülésével nem tud a széntüzelésű erőművekhez szükséges nyersanyaghoz hozzájutni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/ukrajna-megkezdi-az-aram-es-szen-importjat-oroszorszagbol