2014. december 30., kedd

Aggódhatunk Zaporozzsje miatt!

A zaporozzsjei atomerőműben NAGYON KOMOLY RADIOAKTIV SZIVÁRGÁS történt. Tekintettel a kijevi mély hallgatásra az üggyel kapcsolatban, csak kósza hírekre vagyunk kénytelenek hagyatkozni.
Ezek szerint a baleset fűtőanyag-csere közben következhetett be. Az atomerőmű továbbra is szoros katonai őrizet alatt áll. Közönséges földi halandó meg sem közelítheti az objektumot. Az erőmű környékén igen nagy a mozgolódás. Korábban nem látott, gyanúra okot adó küllemű járművek érkeznek. Több alkalommal is láttak HELIKOPTEREKET leszállni az erőmű területére. A sugárzás szintjét továbbra is AGGASZTÓAN MAGASNAK mondják.
zae
https://balrad.wordpress.com/2014/12/31/aggodhatunk-zaporozzsje-miatt/
Az orosz figyelmeztetések ellenére az amerikai Westinghouse vállalattal kötött szerződést “nukleáris fűtőelemek szállításának jelentős növeléséről” az ukrán atomerőműveket üzemeltető állami vállalat – közölte kedden a Westinghouse.
A két fél között Brüsszelben kötött üzlet értékéről, illetve a leszállítandó fűtőkazetták mennyiségéről nem közöltek információkat a felek. Az AFP hírügynökségnek az ukrán cég, az Energoatom egy magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól. Eddig ezeket a létesítményeket az orosz TVEL vállalat szolgálta ki.
Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, de az ország 15 rektorából csak egyet lát el. Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében “az ukrán állampolgárok és Európa népeinek egészségét és biztonságát fenyegető veszélyes kísérletnek” nevezte az üzletet. Moszkva állítása szerint a Westinghouse által gyártott fűtőanyag nem megfelelő az Ukrajna által üzemeltetett szovjet reaktorokba.
A Westinghouse ezzel szemben azt írta közleményében, hogy a megállapodással Ukrajna diverzifikálni tudta fűtőanyag-importját, és a cég fűtőelemei évek óta gond nélkül működnek a dél-ukrajnai atomerőműben. Megfigyelők szerint a Westinghouse-zal kötött megállapodás mögött a Kijev és Moszkva közötti elmérgesedett viszony áll.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése