Az Ukrajnából Magyarországra áttelepülők nyugdíjügyeiről tartott tájékoztatót Kardos Sándor, az Ukrán Állami Nyugdíjalap Beregszászi Kirendeltségének igazgatója.
nyugdij2
A hivatalnok emlékeztetett arra, hogy a két szomszédos ország a mai napig még egy 1963-as államközi egyezmény alapján intézi a nyugdíjügyeket. Ennek az a lényege, hogy a nyugdíjat a saját törvényei alapján az az ország fizeti, amelybe az illető áttelepült. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyarországi büdzsé állja az Ukrajnából érkező nyugdíjas korú áttelepülők anyagi ellátását. Olyan esetről, hogy valaki Magyarországról jönne Ukrajnába, nem igazán hallani…
A nyugdíjalap illetékese ismertette, ahhoz, hogy valaki a szomszédos országban kapjon nyugdíjat, életvitelszerűen ott kell tartózkodnia. Azaz állandó magyarországi lakcímet kell létesítenie, az itteni lakcímét pedig fel kell számolnia. Továbbá le kell mondania az ukrán ellátmányáról. Ehhez szükség van az útlevelére, amiben szerepelnie kell egy bélyegzőnek, hogy végleg Magyarországra költözött, s kell egy igazolás a házkezelőségtől a korábbi ukrajnai lakhelyéről szóló kijelentkezéssel.
Amint ezeket a papírokat iktatja az itteni nyugdíjalap, a következő hónapban már nem fizet nyugdíjat. A magyarországi nyugdíjfolyósító az állandó lakhely létesítését követő hónaptól fizet ellátmányt. Előbb csak előleget folyósít, majd később rendezi a teljes összeget visszamenőleg is.
Kardos Sándor figyelmeztetett, azok járnak igazán jól, akiknek megvan a 40 éves munkaviszonyuk és felsőfokú diplomával is rendelkeznek. Ők akár 200 ezer forintot meghaladó nyugdíjat is kaphatnak.

Magyarországon 25 ezer forint a legkisebb nyugdíj, de még ez is duplája az ukrán minimál kifizetésnek. Magyarországon 75 ezer forint az öregségi átlag illetmény, míg a minimálbér a közelmúltban 101 500 forintra emelkedett.
(karpathir)
Bal-Rad komm: Lehet tehát vinni ingyen a magyar nyugdíjakat, hiszen nálunk dübörög a gazdaság és tele a TB kassza… Semmi sem kell hozzá, csak egy magyarországi lakcímbejelentés. De nem ám csak a kárpátaljai magyar-ukránok, hanem az ukrán-ukránok is jöhetnek érte! Mi lesz itt, ha jön az „invázió”? Mi lesz Magyarországgal, ha a 45,6 milliós Ukrajna fele nyugdíjas lesz, és az ingyen magyar nyugdíjakért áll sorba? (Félreértés ne essék: az “ottaniak választása teljesen logikus ésérthető! Őket ezért elítélni nem lehet!) De…! Lesz itt még magyar járulékfizető, aki ezt fedezi? Vagy a magyar nyugdíjasok mind kapitulálnak a magasabb rendű magyar-szovjet államközi szerződés felett? Belegondoltak már ebbe a “magyar” qrmány tagjai, milyen súlyos következményekkel járhat ez a felelőtlen politika?
Több alkalommal figyelmeztettünk: ne engedjük felélni Magyarország jövőjét, de ezt senki sem akarja meghallani. Döbbenet, hogy hazánk lakossága, a magyar járulékfizetők egy puskaporos hordó tetején ülve bambán bámulnak, és várják, hogy egy ketyegő nyugdíjbomba alattuk felrobbanjon. Egyik politikai maffiózócsoportunk sem áll bele a dologba, érthetetlen, hogy miért. A Libás-qrmány meg akarta szüntetni a megállapodást, de a 2010-es falkaforradalom miatt azonban ezt már nem tudta kivitelezni. A döbrögista hordának meg esze ágában sincs aláírni a dolgot, mert hálás szavazótízezrekhez jut. Ha pedig az importnyugdíjasok hálából a döbrögistákra szavaznak (mert állampolgárságot is szereznek) az teljesen logikus.