2015. július 31., péntek

Venezuelában az állam átveszi a hatalmat az élelmiszerek felett

empty-shelves

A venezuelai kormány Monopoly-t játszik, csakhogy apró műanyag épületek helyett valódi vállalkozásokkal és termékekkel, komolyan veszélyeztetve ezzel a privát szektort.
A Telegraph cikke szerint a kormány arra kötelezi a gazdákat és minden agrárcéget, hogy az általa termelt élelmiszerek 30 vagy akár 100 százalékát az államnak adja el.
Az összeomlások egy minta alapján történnek
Látva a világ különböző tájain végbemenő összeomlásokat érdemes megfigyelni, hogy milyen lépéseket tesz az állam a nép irányítására. Miközben nincs két egyforma ország, illetve helyzet, mégis nagyon kézzelfogható mintákat fedezhetünk fel azok alakulásában.
Venezuelában például bizonyos termékek beszerzése szinte lehetetlenné vált, az infláció pedig 64% körül mozog, tehát az elérhető áruk rendelkezésre állása is tovább korlátozódik.
Az országban 7245 állami bolt található, többnyire a városokban, míg a magánboltok száma több mint 113 000.
Mi következik ebből?
- Az állam fogja meghatározni az árakat,
- Az állam fogja irányítani az áruk elosztását,
- A városon kívül élők is kénytelenek lesznek a városba menni, hogy beszerezzék a szükséges fogyasztási cikkeket,
- A már most is hihetetlenül hosszú sorok, még hosszabbak lesznek.
venezuela-shortage-line-lede
Egy másik igen érdekes fejlemény, hogy Venezuelában a felkészülés illegális tevékenységnek számít, és szigorú törvényekkel próbálják megakadályozni az áruk felhalmozását. Azt pedig talán már mindenki hallotta, hogy az élelmiszervásárlások felügyelete érdekében szigorú ujjlenyomatrendszert vezettek be, tehát senki sem képes csendben felkészülni a jövőre.
Eközben a kormány, bár már az áramellátást is korlátozzák, váltig állítja, hogy az országban minden a legnagyobb rendben van.
Az embereket legkönnyebben az élelem segítségével, illetve annak hiányával lehet irányítani. Erre nem egy példát láthattunk már a történelemben, például az ukrán holodomor esetében (amely során 6-8 millió ember halt éhen) vagy Kínában a kommunista hatalomátvétel idején. Miután az állam átvette a hatalmat a gazdaságok felett, a lejtőn már nincs megállás.

Forrás: alt-market.com
http://idokjelei.hu/2015/08/venezuelaban-az-allam-atveszi-a-hatalmat-az-elelmiszerek-felett
Kapcsolódó:
A felkészülés egyenlő lenne a hit hiányával?
A legjobb felkészülés a jövőre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése