A Nyugat- és Kelet-Európa közti, mélyülő ellentétre hívja fel a figyelmet egy norvég napilap. A Dagbladet szerint a kelet-európai országok a brit kilépést követően komoly változtatásokat hajtanának végre az Európai Unióban.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt mondta, “szomorú nap ez Európa számára”, miután a britek megszavazták a kilépést. A Dagbladet szerint azonban Európa Angla Merkel német kancellár véleményére vár, aki eddig néhány rövid mondatra szorítkozott a britek kilépése kapcsán. Kelet-Európa eközben abban reménykedik, hogy egyesült erővel lényegi változást hozhat, és “elvetheti egy új Európai Unió magvait” – írták.
A lap szerint a kelet-európai országok arra fogják használni a brit népszavazás eredményét, hogy egy kevésbé bürokratikus Európai Uniót hívjanak életre, amiben sokkal inkább meghatározóak lennének az egyes tagállamok sajátosságai. A lap Orbán Viktor kijelentését idézte ennek kapcsán, miszerint a britek kilépéséből Brüsszelnek meg kell tanulnia, hogy meg kell hallania az emberek hangját – de egyúttal hangsúlyozta is, hogy a magyar kormánynak egy “erősebb Európai Unióra” van szüksége. A lap publicistája Orbán szavait idézve azt mondja, az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha meg tudja fogalmazni az emberek számára megfelelő válaszokat olyan problémákra, mint a bevándorlás – ami nem erősebbé, hanem gyengébbé tette Európát. A cikk szerint azonban a térségi országok egységbe tömörülve, közös erővel próbálják keresztülvinni ezeket a változásokat, mert attól tartanak, hogy önmagában egy kis ország hangját nem hallanák meg Brüsszelben, és a szükséges reformok elmaradása katasztrofális lenne a térség egészére nézve.

http://www.hidfo.ru/2016/06/a-kelet-europai-orszagok-kozos-erovel-valtoztatnak-meg-az-europai-uniot/