Jeremy Corbyn hidfo.ru
Az Egyesült Királyság Munkáspártjának vezetője, Jeremy Corbyn hétfőn bejelentette a párt árnyékkormányának újraformálását, miután lemondások sorozatát fogadta el a párttagok részéről.
A Munkáspárt vezetője nemrég menesztette a párt árnyékkormányának külügyminiszterét, Hilary Bennt. A lépés láncreakciót indított el: vasárnap tizenkettő, hétfőn öt miniszterjelöltjük mondott le.
A párton belüli változásokat a kilépési referendum eredménye indította be, ami az uniós tagság fenntartása mellett kampányoló munkáspártiak számára teljes kudarcot jelentett. A kampány sikertelensége miatt a pártvezető is bizalmatlansági indítvánnyal kell szembenézzen.
Corbyn a párt újraformálásának első lépésként leváltotta az árnyékkormány külügyminiszterét, ez azonban lemondási hullámot indított be a Munkáspártban. Vasárnap Toby Perkins védelmi miniszter jelölt is bejelentette lemondását, és egyértelműen közölte, hogy a vereség miatt új pártvezetésre van szükség. Távozott posztjáról az árnyékkormány társadalmi kapcsolatok felelőse, Anna Turley is, aki azt mondta, a pártvezetés elveszítette a kapcsolatot saját szavazóival, és nincs tisztában a civil társadalom valós igényeivel.
A lemondás hullám során a pártvezető posztja is veszélybe került, miután Roberta Blackman-Woods, otthonteremtési miniszter jelölt bejelentette, hogy ő is lemond, ha Corbyn marad a pártvezető. Eddig legkevesebb hét árnyékminiszter azonban kifejezte támogatását a pártvezető irányába, emellett többen arra hívták fel a figyelmet, hogy most pont nem olyan helyzet van, amiben az ellenzék fel kellene forgácsolja saját magát.

http://www.hidfo.ru/2016/06/lemondasi-hullam-es-ujraalakulas-a-brit-munkaspartban/