Mert semmilyen konkrét érdemi intézkedés nem született az idei almatúltermelési válság megoldására. Bár a kormány nemrég 3,16 milliárd forint rendkívüli támogatást szavazott meg, a Földművelésügyi Minisztérium pedig fogyasztásnövelő promóciós kampányba kezdett, a termelők szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 200 ezer tonna almának továbbra sincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás sem, ezért minimum 100 ezer tonna termés mehet tönkre.
Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) szerint a számtalan javaslat és minisztériumi elképzelés ellenére még mindig semmilyen érdemi konkrét intézkedés sem történt az almapiaci válság enyhítésére. Az alma terméktanács úgy véli, a rövid távú intézkedések nem alkalmasak a termelők versenyképességének fokozására.

A szervezet kivitelezhetetlennek és a piacgazdasággal ellentétesnek tartja, hogy a Magyar Kereskedőház Zrt. felvásárolja a léüzemektől a sűrítményt, a léüzemek pedig a jelenlegi 12 forint helyett visszamenőlegesen is kilogrammonként 20 forinttal fizetik ki a léalmát a termelőknek. Hasonlóképpen elvetik azt a lehetőséget is, hogy a kereskedőház kilónként 35 forintért vásárolja fel az étkezési almát. Az almaszüret végéhez közeledve az újfehértói székhelyű szakmai szervezet a közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy még most sem született semmilyen konkrét és végrehajtható intézkedés annak ellenére, hogy már négy-öt különböző változata volt a válságkezelő intézkedéseknek. A különböző tervezetek "csak arra voltak jók, hogy összezavarják a piacot, kéthetente más irányba tereljék a piaci szereplők gondolkodását, és fokozzák az egyébként sem csekély káoszt és zűrzavart" - írja közleményében a szervezet. Mint ismert, a kormány még szeptember közepén döntött arról, hogy 3,16 milliárd forint értékben indít programot az almatermelők számára. Ennek keretében támogatja az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások tartályládák beszerzése útján történő bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy almapromóciós kampány indítását. Az intézkedéseket részben a kedvező időjárás miatti túltermelés, részben az orosz embargó indokolta. A felmérések szerint az idén mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermés volt várható, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. Az ÉKÁSZ emlékeztetett, a termésbecslések alapján már nyár közepén látni lehetett, hogy jelentős terméstöbblet lesz a hazai és az egész európai piacon. A szakmai szervezet álláspontja szerint egy állam által kontrollált logisztikai központot kell kiépíteni, piacot kell nyitni Oroszország felé, és egy élhető és hatékony támogatási rendszert kell kialakítani "a túlbürokratizált, lassú és életveszélyes rendszer helyett". Na de hogyan a szankciók világában?

A megyei almapiaci helyzettel a termelők is elégedetlenek - mondta Filep László, a mátészalkai települési agrárgazdasági bizottság elnökségének vezetője egy kihelyezett ülést követően. A szatmári város egyik feldolgozójával szemben tartott, termelőkkel kibővített rendkívüli ülésen az elnök kifejtette, jelenleg a megyében 200 ezer tonna almának nincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás, ezért minimum 100 ezer tonna gyümölcs fog tönkremenni. Az ülésen egyhangú döntés született egy demonstráció előkészítéséről is.

Gölöncsér Miklós összeállítása