2017. október 3., kedd

"Mind meghaltok!" 5 súlyos kérdés a Las Vegas-i mészárlásról

Több mint egy órán át zavartalanul mészárolt a tömeggyilkos



Az Egyesült Államok legsúlyosabb fegyveres mészárlása után több kérdés egyelőre megválaszolatlan, ezek közül gyűjtöttük össze a legfontosabbakat. Természetes, hogy közvetlenül egy ilyen tragikus és súlyos bűncselekmény után sok információ kering a médiában, amelyek időnként egymásnak is ellentmondanak, de az alábbi - a közvéleményt joggal foglalkoztató - kérdésekre egyenlőre nem érkezett magyarázat. Amint további információk jelennek meg, cikkünket frissítjük.
1. Miért telt el 72 perc a lövöldözés kezdetétől addig, hogy a kommandósok betörtek Stephen Paddock lakosztályába?
A tömeggyilkosság helyi idő szerint este 22.00 óra körül kezdődött, amikor Paddock kalapáccsal betörte a Mandalay Bay hotel 32. emeletén található 3 szobás sarok lakosztályának két ablakát, majd módszeresen elkezdett lőni az előre felállított automata fegyverekből. Elvileg már a légmentesen zárt ablakok betörését is  észlelnie kellett volna a hotel biztonsági rendszerének, és a szálloda előtti sokezres koncertlátogatók tömegéből is feltűnhettek a hotel csillogó front felületén keletkezett törések. Az első telefonos riasztás 22.08-kor érkezett a rendőrségre. Az első rendőrségi közlemény 30 perc után, 22.38-kor jelent meg egy "aktív lövöldözőről a Las Vegas Strip-en". Újabb 30 perc után, 23.08-kor lezárták a koncert környékét, majd 23.20-kor a kommandósok megostromolták Paddock lakosztályát, de a férfit már holtan találták. A gyilkos több mint egy órán át zavartalanul mészárolt, a nyitott ablakban állva, Las Vegas központjában, ahol elvileg az átlagnál is erősebb a rendőri jelenlét a kaszinók miatt.


A Daily Mail infografikáján a támadás legfontosabb részletei (bal fentről indulva): a betört szállodai ablakok; kilátás a szállodai saroklakosztály ablakaiból; a 22 ezer fős koncerthelyszín (színpad és nézőtér) Las Vegas ikonikus szállodasorának közepén
2. Hogyan tudott Paddock egy egész fegyverarzenált felhalmozni és a szállodai lakosztályába csempészni feltűnés nélkül?
Paddock szállodai apartmanjában összesen 23 fegyvert és több ezer nagy kaliberű lőszert találtak, ezeket négy nap alatt összesen 10 bőröndben csempészte be. Soha senki nem figyelt fel erre, sem a szállodán kívül, sem a bejáratnál és a takarítók sem, akik naponta jártak a lakosztályban. Emellett Paddock autójában bombakészítéshez alkalmas vegyi anyagokat, egyik lakásában pedig további fegyverarzenált és különböző elektronikus eszközöket találtak. A környezete azonban ebből semmit nem vett észre.


További részletek a támadásról, a Daily Mail infografikáján
3. Miért nem hallgatták ki eddig Paddock barátnőjét?
Paddock nem a saját nevén jelentkezett be a szállodába, hanem a barátnője személyi igazolványát használta, ezért kereste a rendőrség először a 62 éves Marilou Danley-t. Mint kiderült, a nő külföldön volt a mészárlás idején, Japánban. A rendőrség tisztázta a nőt, de annak ellenére, hogy ő rendelkezhet a legközvetlenebb információkkal Paddock utolsó hónapjairól, csak annyit közöltek, hogy "ha majd visszatér az Egyesült Államokba, meghallgatják".
paddock_girlfriend.jpg
Stephen Paddock, a tömeggyilkos és barátnője, akinek a nevén bejelentkezett a Las Vegas-i szállodába
4. Mi indította a büntetlen előéletű, hétköznapi életet élő jómódú nyugdíjast a katonai jellegű tömegmészárlás megszervezésére és elkövetésére?
Erre a talán legfontosabb kérésére egyelőre semmilyen érdemi válasz nincs. A nyugdíjas könyvelőből tömeggyilkossá vált férfi öccse, Eric Paddock azt nyilatkozta, hogy "mintha meteor csapódott volna az utcánkba", úgy érte a hír a támadásról, mert a férfi "teljesen normális életet élt, sem vallási, sem politikai elkötelezettsége, vagy érdeklődése nem volt". Egyetlen kirívó szenvedélye a szerencsejáték (főleg online póker) volt, nagy tétekben, időnként napi 20-30 ezer (!) dollárért játszott, de úgy tűnik, nem volt eladósodva, mert több, összesen egymillió dollárt meghaladó értékű ingatlannal rendelkezett Nevadába, Texasban és Floridában is. Nincs információ arról sem, hogy Paddock katonai tapasztalattal rendelkezett vagy lövészeti kiképzésben részesült volna. Az ISIS közleménye szerint Paddock néhány hónapja iszlám hitre tért és 'Abu Abdul Bar al-Amriki' néven csatlakozott az Iszlám Állam harcosának, de erre nincs független bizonyíték. (Az ISIS tavasszal egy videóban fenyegetett Las Vegas-i támadással). Paddock apja bankrabló volt, egy időben az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján szerepelt, de már régebben meghalt.
Frissítés1: Közben a szélsőbaloldali Antifa mozgalom egyik csoportja is bejelentkezett, mint írják Stephen Paddock tagjuk volt, akire büszkék, mint mártírra.
antifa_vegas2.png
5. Ki volt az a rejtélyes nő, aki előre tudott a támadásról?
Szemtanúk elmondták, hogy 45 perccel a támadás előtt egy "középkorú, ázsiai külsejű nő" egy férfi társaságában a koncertlátogatók tömegében előre furakodott, és közben azt kiabálta, hogy "Mind meg fogtok halni!". A párt a biztonsági őrök elvezették, azóta nem tudni, hogy megtalálták vagy kihallgatták volna.
Egy szemtanú, aki hallotta és látta a különös nőt, aki figyelmeztetett a támadásra

http://vigyazo.blog.hu/2017/10/03/_mind_meghaltok_5_sulyos_kerdes_a_las_vegas-i_meszarlasrol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése