Maradék-Ukrajna a második egymást követő hónapban csökkentette, Oroszország ugyanakkor már nyolcadik hónapja növelte aranytartalékát novemberben – tartalmazza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleménye.
A múlt hónapban az orosz aranytartalék 18,753 tonnával 1187,493 tonnára emelkedett, ami az ötödik legnagyobb a világon. (De azért még az aranyon kívül más is akad-mint tartalék-a Kreml padlásán, kamrájában, pincéjében.)
Az IMF adatai szerint Valcman birodalmának aranytartaléka 23,639 tonna (!) volt november végén, ami 2,488 tonnával kevesebb az egy hónappal korábbinál. Viszont ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Az sokkal hihetőbb, hogy a kijevi kincstárnak már egyetlen fogra való aranya sincs! De hát ha az IMF mondja…?!
Keleti szomszédunk nemzeti valutája, a hrivnya árfolyama idén eddig csaknem 80 százalékkal esett a dollárhoz képest, az ország devizatartaléka tízéves mélypontra süllyedt a múlt hónapban – jegyezte meg az IMF tanulmánya.
Az IMF adatai szerint a múlt hónapban Törökország 11,952 tonnával 532,984 tonnára növelte aranytartalékát.
A jegybankok aranytartalékainak alakulása iránti figyelem azóta élénkült meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.
A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.
A jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.
Pénteken a New York-i árutőzsde COMEX fémszekciójában a februári jegyzésű arany unciája 21,80 dollár (1,9 százalék) drágulással december 19-ike óta legmagasabb szinten, 1195,30 dolláron zárt.
De hogy tovább meredezzen az égnek az ukránok haja szála rohamos tönkremenetelük láttán, (no meg a Majdan “sikerének” örvendezvén) ahol még van a birodalom területén áram, az interneten szörfözve olyan hírre bukkanhatnak, hogy Tél Tábornok olyan fogvacogást nem tud belőlük kicsiholni, mint a szegodnya.ua internetes portál helyzetismertetője.
A portál értesülései szerint ugyanis Nyalókakirály Birodalmában a lakossági devizabetétek összege a harmadával csökkent.
A segodnya.ua azt írja, hogy az idei első 11 hónapban a hrivnyabetétekről 60 milliárd hrivnyát (1 hrivnya=16,13 forint a mai napon. Ugyanez egy évvel ezelőtt 28 forint volt.), a devizabetétekről 9 milliárd dollárt vett fel a lakosság.
A hrivnyában jegyzett betétállomány 14 százalékkal, a devizabetété 30 százalékkal csökkent éves szinten.
Ez olyan jelentős betétkivonás, hogy akár Maradék-Ukrajna bankrendszerének az összerogyásához vezethet-riogatja Valcman amúgy sem igazán nyugodt alattvalóit a szegodnya.ua

https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/van-akinek-hopp-de-van-akinek-kopp/