Az orosz alternatív média információi szerint az Egyesült Államok kivont mintegy 2000 amerikai zsoldost a Donbassz régióból, és átirányította őket Magyarország területére. Az alternatív sajtóban mostanra igen elterjedt a hír, emellett beszámol arról a kiszivárgott információról, miszerint a csapatkivonás komplikációkkal járt, és halálesetek történtek az ukrán-magyar határon a beregsurányi határátkelőhelynél.
A "Birodalom" nevű orosz sajtóorgánum információi szerint december 16-án 3 busz érkezett a határátkelő ponthoz több mint száz külföldivel, akik ugyan civil ruhát viseltek, de az ukrán "terrorellenes" művelet alakulatai számára kiosztott legmodernebb fegyverekkel voltak felszerelve. A hír forrása szerint egy amerikai magán katonai vállalat emberei hagyták el Ukrajna területét, mivel a Donyeck és Luganszk régióban jelenleg nem zajlanak kiterjedt harccselekmények, és a zsoldosok fenntartása igen költséges, emiatt az Egyesült Államok kétezer amerikai zsoldos kivonása mellett döntött, akik Magyarországon található állandó létesítményekben kerültek elszállásolásra.
A forrás szerint az első csoportok határátkelésekor konfliktus alakult ki a határőrséggel a külföldre szállított fegyverek miatt. Az ukrán határrendészet kérdéseket tett fel. Válaszul az amerikaiak két határőrt ott helyben lelőttek. Egy másik sajtóorgánuum (newsli.ru) szerint a zsoldosok csoportját magas rangú ukrán tiszt kísérte, aki a történtek után Magyarországon akart menedéket találni, de a CIA hazatoloncolta. Az eset óta az orosz és ukrán sajtóban terjednek az erre vonatkozó hírek, ami hivatalos megerősítést azonban nem kapott. Az információk szerint az egyik elhunyt határőr neve Major Pancsenko.
A történtekről mostanra sokféle verzió kering az interneten, de annyiban valamennyi megegyezik, hogy egy Major Pancsenko nevű ukrán határőrt a helyszínen agyonlőttek, és az amerikai zsoldosok elhagyják a Donbassz régiót.
Ha ez a hír igaz, ez egy fokozott biztonsági kockázat hazánkra nézve. Tekintve, hogy az állítólagos határátkelés december 16-án kezdődött, ez újból csak rávilágít arra, mekkora jelentősége volt annak, hogy a jobboldal nem vett részt a Budapesten zajló kormányellenes tüntetésekben. December 16-án zajlott Budapesten az az összevont kormányellenes tüntetés, amiről tudni lehetett, hogy egy magyarországi euromajdan lehetőségét hordozza magában. Ha a hír igaz, jelenleg több ezer amerikai zsoldos tartózkodik Magyarországon, akiket kivontak a korábbi munkaterületről, és a lehető legköltségkímélőbb módon próbálnak majd új megbízáshoz jutni, így a munka nélkül maradt zsoldosoknak is érdeke a Budapesten zajló tüntetések radikalizálása.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/ketezer-amerikai-zsoldos-erkezett-magyarorszagra