Kötelező jelleggel el kellene fogadnia a közmunkásoknak a nekik “felajánlott” napszámot Pintér Sándor új javaslata szerint, amelyben az áll, hogy a közmunkásokat átvezényelhetik mezőgazdasági idénymunkára. Hogy pontosan kiket, arról a polgármesterek egy személyben dönthetnének.
Pintér Sándor belügyminiszter egy törvénymódosító javaslattal ismét változtatni kíván a közfoglalkoztatás rendszerén, a törvényjavaslat pedig három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, vagy akik saját maguk mondtak fel.
A VS.hu azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvénymódosítással a mezőgazdasági idénymunkákra is közmunkásokat vezényelnének, amelynek visszautasítása esetén automatikusan három hónapra kizárnák az illetőt.
A javaslat szerint ugyanis annak a gazdálkodónak, aki május és október közt embereket venne fel egyszerűsített foglalkoztatásban (vagyis napi 500 forintnyi közterhet kell csak fizetnie a munkavállalók után), a helyi polgármesternek kell majd bejelentenie a munkaerőigényét, vagyis hogy munkásokra van szüksége.
mgm
Ezután a polgármester fogja kiválasztani a megfelelő közmunkásokat, majd a listát leadni a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól, a közmunkásnak pedig át kell mennie az idénymunkára, mert ha nem teszi, akkor három hónapra ki kell zárni a közmunkából és a segélyezésből is. A javaslat alapján pedig fel sem mondhat például a rossz munkakörülmények miatt, mert ha otthagyja a neki kijelölt munkát, akkor három hónapra elveszítheti a közmunkát is.
A törvényjavaslat így azt jelenti, hogy a közmunkásokat lényegében szervezetten átküldenének szezonális mezőgazdasági munkákra, erről pedig a helyi polgármesternek kellene gyakorlatilag egy személyben döntenie.
A Belügyminisztérium közleménye szerint a törvényjavaslat nem kívánja röghöz kötni a munkavállalókat, hiszen a munkaviszony továbbra is a munkavállaló és a munkáltató megegyezése alapján jönne létre. Egy másik, a parlament előtt lévő törvényjavaslatra hivatkozva azt írják: attól függően mentik fel a közmunkást a munkavégzés alól, hogy „tesz-e írásbeli nyilatkozatot”. A BM is hivatkozik viszont a jelenleg is hatályos törvényre, amely szerint a felajánlott megfelelő munkahely el nem fogadását kizárással szankcionálják. A lényeg a tárca szerint, hogy „csak azok dolgozhassanak közfoglalkoztatás keretében, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon”.
A javaslatot más előterjesztések mellett, a jövő héten, június 16-17-én rendkívüli ülésen kezdheti meg tárgyalni a parlament.
(HVG)
Bal-Rad komm: Akár üdvözölni is lehetne ezt a kezdeményezést. Végre értelmes munkát-értékteremtőt-végezhetnének a közmunkások! Egyelőre a birtokokon, idényjelleggel! Aztán ha beválik!-(és miért ne válna be?) irány a multik összeszerelőüzemei!
Aztán ha minden klopfol-el lehet küldeni minden RENDES dolgozót, és vissza lehet őket foglalkoztatni közmunkában! Közmunkásbérért! Amit ha nem fogad el az alany, se közmunka, se segély!
Na magyarok! Hát ezt is megértük!