Észtország parlamentje pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy nem fogadja el az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat.
Az Európai Bizottság májusban hozta nyilvánosságra egy új kvótarendszer tervét, ami a következő két évben 40 ezer, a harmadik világ béli országokból érkezett menekültet osztana szét az Európai Unió tagállamaiban. Bár hazánkra is menekültáradat zúdul, Görögországban és Olaszországban összpontosul a népvándorlás nagy része. Brüsszel tervei szerint Észtország 1064 menekültet kellene átvegyen a déli országoktól, amit a parlament most kategorikusan elutasított.
A közleményt várhatóan június 16-án, az EU igazságügyi és belügyminisztereinek tanácsán felolvassák majd. Észtország parlamentje szerint az új kvótarendszert semmilyen formában nem tudják elfogadni, a jövőben is lehetőségeikhez mérten és önkéntes alapon hajlandók csak menekülteket befogadni, annyit és olyan elhelyezéssel, ahogy azt a nemzetgazdaság helyzete engedi, és ennek megállapítása során figyelembe fogják venni az ország gazdaságának az EU egészéhez viszonyított arányát is.
A kormány közleménye szerint a befogadott menekültek számának megállapításakor figyelembe fogják venni az ország lakosságának EU összlakossághoz viszonyított arányát is, ami Észtország esetében 0,26%, és a gazdaság összeurópai gazdasághoz viszonyított arányát, ami 0,14%.
Brüsszel minden egyes átvállalt menekült után 6000 eurót fizetne az új befogadó országoknak, ami eddigi tapasztalatok alapján egy személy ellátásának egyéves költségeit fedezné. Mindez azonban csak a befogadott menekült ellátását tenné lehetővé, nem pedig a befogadáshoz szükséges intézményi bővítést. Ugyanakkor felháborító, hogy Brüsszel képes havonta 150 ezer forintnak megfelelő összeget Afrikából érkező menekültekre költeni, miközben az Európai Unió tagállamaiban minden negyedik ember munkanélküli, és a déli periféria-országokban a fiatalok körében 50-60%-os a munkanélküliség.

http://hidfo.ru/2015/06/esztorszagnak-nem-kellenek-az-afrikai-menekultek/