A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német újságban megjelent publicisztika szerint továbbra sincs jelen az orosz hadsereg Ukrajnában, viszont egyre több, Európából érkező önkéntes harcol a Donbassz régióban, az orosz felkelők oldalán.
A lap csütörtöki írása kifejti, hogy mostanra szlovák és cseh különítmények is harcolnak Donyeck védelmében, melyek egy nemzetközi zászlóalj részét képezik. A DWN jelentése szerint ugyanis folyamatosan annyi önkéntes érkezik Európából, hogy már egész nemzetközi különítmények szerveződtek Donyeck környékén. Az újság szerint bár a nyugati sajtóban többnyire zsoldosként hivatkoznak rájuk, ez egyáltalán nem fedi a valóságot; az Európai Unióból érkező önkéntesek mindössze 340 eurót kapnak egy hónapban azért, hogy életüket kockáztatják a frontvonalon. Ennek ellenére a számuk egyre nő, és meg vannak győződve arról, hogy megéri az áldozat. A DWN-nek nyilatkozva egy szlovák önkéntes azt mondta, hogy
“Mi ezen a módon tudjuk felvenni a harcot az Európai Unió és a NATO ellen”.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichtennek név nélkül nyilatkozó szlovák önkéntes szerint senkitől nem kaptak fegyvereket, nincsenek fegyverszállítmányok, hanem azzal harcolnak, amihez egy-egy összeütközés során hozzájutnak. Elmondása szerint még orosz katonával sem találkoztak, viszont rengeteg humanitárius segítséget kapnak, ami ebben az időszakban nagyságrendekkel fontosabb, mint ha fegyvereket kapnának.
Szlovákia külügyminisztériuma eközben elítéli a Donbassz régióba érkező szlovák állampolgárokat, és azzal vádolja őket, hogy “destabilizálják a helyzetet”, és “aláássák a konfliktus megoldását célzó diplomáciai erőfeszítéseket”, valamint “ártanak Szlovákia külpolitikájának”. Úgy tűnik, a Donbassz régióban zajló harcok már nem csak a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségéért zajlanak, hanem a NATO elleni fegyveres felkeléssé dimenzionálódtak át, és az Európai Unióból rengeteg fiatal érkezik a régióba, akik hazájukban nem tudnak tenni a NATO abszolút fennhatósága ellen, de egy már folyamatban lévő, a NATO terjeszkedése ellen zajló háborúban tenni tudnak az események fordítása érdekében.

http://hidfo.ru/2015/06/nemes-ugyert-harcolnak-europai-onkentesek-a-donbassz-regioban/