Reuven Rivlin, Izrael elnöke bejelentette, hogy Izrael az erőszak járványától szenved, amit gyógyítani kell. A legutóbbi véres gázai összecsapások óta a zsidók és arabok elveszítették a hajlandóságot a párbeszédre, az etnikumok közti kapcsolatok pedig mélypontra jutottak.

"Itt az idő, hogy elismerjük; az izraeli társadalom beteg - és a mi feladatunk, hogy kezeljük ezt a kórt". Rivlin Jeruzsálemben, az Izraeli Humán Tudományok Akadémiáján egy a xenofóbia témájában tartott konferencián mondta ezt, hozzátéve, hogy "Izrael határain belül a zsidók és arabok közti feszültség tetőfokára hág, szemtanúi lehetünk, amint az erőszak mindennapossá válik. Ez az erőszak az élet minden területére kiterjed és ennek mindkét fél esetében láthatjuk következményeit."
Rivlin elmondása szerint az erőszak jelen van a közösségi médiában, a kórházakban és iskolákban, megfertőzte a társadalom egészét. Az izraeli társadalomban radikális jobbratolódás figyelhető meg, az etnikai alapú erőszak a mindennapok részévé válik.

http://www.hidfo.net/2014/10/20/beteg-az-izraeli-tarsadalom