Csőd szélére jutott a februári atlantista puccsal hatalomra jutott kijevi rezsim, amin már az IMF-hitel és a brüsszeli pénzek sem tudnak segíteni. A számítások szerint tél közepén áll be a csőd, akkor az ukrán kormány választás elé kerülhet, hogy fűtést akar, vagy EU-tagságot. Emiatt január végére egy konferenciát szervez Kijevbe az Európai Unió, azon hitelezőknek és befektetőknek, akik bevállalnák, hogy egy háborús övezetben kamatoztassák pénzüket egy olyan kormány megmentésére, amelynek mostanra ugyan semmilyen belpolitikai támasza nincs, de a NATO garanciát vállal érte.
Az ukrán kabinet bejelentése szerint ezzel a külföldi hitelektől akarnák megóvni az országot. Ugyanakkor az IMF már beleegyezett, hogy további 17 milliárd dollárt ad az ukrán kormánynak, azt követően, hogy májusban 3,2 milliárd, szeptember elején pedig újabb 1,4 milliárd dollárral töltötte fel az illegitim kormány infúzióját. Az Európai Uniótól 2 milliárd eurót kért Ukrajna, miután májusban 100 millió eurót, júniusban 500 millió eurót kaptak a brüsszeli pénzekből, majd aláírtak egy szerződést az újabb 1 milliárdos hitelre.
Az összeget Kijev az állami alkalmazottak kifizetésére és az ország délkeleti térségében zajló szabadságharc leverésére fordította. Januárban konferenciát rendeznek azon kalandor típusú befektetőknek, akiket untat a nyugati tőzsdék technikai alakzatainak monoton váltakozása, és már az ingatlanpiac se köti le őket.

Kijev a tél közepén összekalapozott összeget arra fogja fordítani, hogy legyen némi tárgyalási alapja a Gazprommal szemben, és a nyugati országok által felfegyverzett újfasiszták se tudják a fűtés hirtelen leállását saját hasznukra fordítani. A konferencia célja továbbá, hogy még tavasszal is legyen kinek hitelezni.



http://www.hidfo.net/2014/10/20/osszeuropai-kalapozast-tartanak-kijevben