2016. január 4., hétfő

“Katifi forradalom vagy siita tavasz”-vagy amit akartok…

Meglehet hogy tegnap este már úgy gondolta a szaudi hatalom, hogy talán szerencsésebb dolog lett volna továbbra is börtönben tartani, mintsem lenyakazni a siita prédikátort, Sheikh Al-Nimrat.(Nimr al-Nimr)
Az ajatollah kivégzése miatt a hitszónok szülőhelyén-Sheikh Al-Qatifban nyugtalankodni kezdtek a népek. A nyugtalanság “lecsitítására” Rijad katonai erőket menesztett a városba. A bebőszült helyiek igen meleg fogadtatásban részesítették az érkező katonákat. Molotov-koktélokkal. Amikből jutott a hatalom városi adminisztrációjának épületeire is.
katif
A zúgolódás pedig a rendcsináló kormányzati szándék ellenére is csak terjed. Mára virradóan már “katifi forradalomról” beszélnek az ilyesmikhez nem szokott Szaudi-Arábiában.
Tetézi a problémákat, hogy a teheráni szaudi nagykövetség ostroma miatt tegnap az olajkirályság külügyére al-Adil Dzhubeyr bejelentette a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal. A bejelentéssel egyidejűleg Szaud-Arábia meg is kezdte teheráni diplomatáinak kimenekítését Iránból. Az Irán északkeleti részén fekvő Mashhadban városban működő szaudi konzulátusuk alkalmazottait is evakuálták a szaudiak.
Az Amerikai-Iráni Tanács elnöke Houshang Amirahmadi fölszólította tegnap a világ elsőszámú latorállamát-az USA-t-hogy próbálkozzon meg féken tartani legfőbb térségbeli szövetségesét Szaud-Arábiát, amely az emberi jogokat lábbal tiporja. (E tekintetben mondjuk talán éppen nem Iránnak kellene szóvá tennie ezen jogok megsértését, de ott legalább nem fejezgetnekle nyilvánosan. CSAK akasztgatnak!)
Hírlik, hogy az amerikaiak már a dolgok miatt összehúzott szemöldökkel néztek tegnap szövetségesükra.
Az újeszendei szaudi tömeges kivégzések miatt is szó érte tegnap az emberjogi szervezetek részéről Amerikát, amely keresztülverte akaratát az ENSZ-ben. Minek eredményeként a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának elnöki tisztét Szaud-Arábia nyerte el. És gyakorolja is.
http://www.balrad.com/2016/01/04/katifi-forradalom-vagy-siita-tavasz-vagy-amit-akartok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése