Franciaország egyik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója blokkolta a lakosság hozzáférését a Google keresőjéhez. Az amerikai cég állítólag véletlenül került fel a hatóságok terrorellenes cenzorlistájára.
Több órán át blokkolva volt a Google és a Wikipédia elérhetősége Franciaországban, emellett átmenetileg az OVH.com webes szolgáltató oldala is elérhetetlenné vált, miután “véletlen” hozzáadásra kerültek azon domain-nevek listájához, melyeket a francia hatóságok a terrorizmus támogatása miatt blokkolnak.
A cenzorlista olyan weboldalak elérhetőségeit tartalmazza, melyeket a felhasználók a Google keresőjén és a Wikipédián keresztül gyakran próbálnak elérni, és tulajdonosaik kapcsolatban állnak valamilyen terrorszervezettel, vagy a weboldal tartalma valamilyen formában elfogadható színben tünteti fel a terrorizmust.
Tegnap azonban tömegesen arról számoltak be a felhasználók, hogy Google keresés alkalmával a böngésző a belügyminisztérium oldalára irányítja őket, azzal az indokkal, hogy olyan weboldalt próbáltak elérni, ami nyilvánosan pozitív színben tüntet fel terrorszervezeteket.
terrorizmus-google
Miután a hibának köszönhetően több millió felhasználót irányítottak át a belügyminisztérium szervereire, a minisztérium weboldala is összeomlott.
Franciaország 2014-ben módosította a terrorellenes törvényt, ami immár lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy elérhetetlenné tegyenek bármely weboldalt, ami pozitív színben tünteti fel terrorszervezetek működését, vagy tulajdonosai kapcsolatban állnak terrorszervezettel.
2015-ben, a Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztősége elleni merényletet követően a francia titkosszolgálatok és a rendőrség is kiterjedtebb jogköröket kaptak, hogy hozzáférhessenek a Franciaországban működő internetszolgáltatók adatbázisaihoz.
A Google-vel kapcsolatos problémáért felelős szolgáltató – az Orange – képviselője azt nyilatkozta a Le Monde napilapnak, hogy a Google keresője “emberi hibából adódóan” lett átirányítva a belügyminisztérium oldalára. A minisztérium honlapja pedig amiatt omlott össze, mert nem tudott kiszolgálni annyi lekérést, ahány felhasználót véletlen átirányítottak a szervereire.


http://www.hidfo.ru/2016/10/franciaorszagban-cenzorlistara-kerult-a-google-keresoje/