Margarete Schramböck digitális és gazdasági ügyekért felelős osztrák miniszter szerint szakítani kell a kiújuló protekcionizmus gyakorlatával, Ausztria híd szerepet kellene betöltsön az Európai Unió és Kína közt.
A miniszter kifejtette, hogy Ausztria megpróbálja kihasználni az amerikai protekcionizusból adódó lehetőségeket, vagyis nyitottabbá tennék az osztrák piacot olyan kínai termékek számára, melyekre Washington importkorlátozást vagy nagyobb vámokat vetett ki.
Schramböck szerint Ausztria általánosságban véve fokozni kívánja kereskedelmi kapcsolatait Ázsiával, megpróbál további befektetéseket vonzani a térségbe, különösen az e-kereskedelem és elektromos autók vonatkozásában.
“Legalább kétszerezni vagy háromszorozni akarjuk a kínai befektetéseket Ausztriában” – mondta a Global Times-nak adott interjú során. Elmondása szerint Ausztriában a kínai befektetői tevékenység még gyerekcipőben jár, a jelenlegi helyzetnél “sokkal többet tehetnének”.
Schramböck elmondása szerint Ausztria kiváló kapcsolatokat ápol a kelet-európai gazdaságokkal, Kína pedig kaput jelenthet más ázsiai piacok irányába.

A miniszter élesen elítélte az Egyesült Államok Kínával szemben folytatott protekcionista politikáját. “Kereskedelmi háborút senki soha nem nyerhet meg, akkor sem, ha egyik fél átmenetileg úgy gondolja, hogy számára ez lehetséges” – mondta.
A kormánytisztviselő szintén része volt ebben a hónapban annak a delegációnak, mely a tárgyalássorozat eredményeként több mint 1,5 milliárd euró értékben 30 üzleti megállapodást tudott megalapozni kínai és osztrák vállalatok közt.

http://www.hidfo.ru/2018/04/egy-kereskedelmi-haboruban-nincsenek-gyoztesek/