A Donyecki Népi Köztársaság Központi Bankja megkezdte működését és megnyitott több mint 50 fiókot, emellett további 15 fiók nyitására zajlanak az előkészületek. Okszana Taran pénzügyminiszter-helyettes szerint az első fiókokat úgy nyitották meg, hogy a köztársaság területén egyenletes legyen az elosztás, az emberek minden régióban hozzájuthassanak a pénzükhöz. Korábban ugyanis az ukrán bankok működtek a területen, és Kijev Donyeck függetlenedésének véglegesítése idején utasításba adta, hogy minden bank állítsa le működését az elszakadó köztársaságok területén. A bankok bezárták fiókjaikat, a bankautomatákba pedig nem érkeztek a pénzszállítmányok, így senki nem tudott hozzájutni az ukrán számlákon tartott pénzösszegekhez.
Hídfő.net.ru | Donyeck bankautomata
Most a donyecki bankfiókok megnyitását követően megkezdődik a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése. Az új fizetési rendszer egyelőre nincs összehangolva más országok pénzrendszereivel, mivel más országok nem ismerték el a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségét. Így tranzakciót intézni egyelőre csak az ország területén belül lehet, azonban ez éppen elegendő a Kijev döntései miatt kialakult humanitárius katasztrófa kezelésére, mert a kézpénzfelvétel már lehetségessé vált. Taran elmondása szerint a következő hetekben a köztársaság valamennyi régiójában további bankfiókokat nyitnak, és a határon túli átutalások problémája is megoldódhat.
Kijev a bankfiókok bezárásával akart nyomást gyakorolni az elszakadó területek lakosságára, hogy a gazdasági katasztrófa láttán inkább Ukrajna része akarjanak maradni. Ezt az akadályt azonban sikeresen elhárította a donyecki vezetés, így a katonai erő kialakítása és demokratikus választások után gazdasági értelemben is megkezdi önálló működését a Donyecki Népi Köztársaság.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/megkezdte-mukodeset-donyecki-allami-bank