A német Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának vezérigazgatója, Michael Harms csütörtökön kijelentette, hogy elfogadhatatlan az USA európai energiaszektorral kapcsolatos politikája, mert veszélybe sodorja a vezető európai vállalatok által tervezett gázprojekteket.
“Elfogadhatatlanok azok a döntések, melyeket Washington az európai energiaszektorral kapcsolatban hoz”mondta, hozzátéve, hogy az amerikai törvényhozók által elfogadott újabb szankciók nem csak az Északi Áramlat 2-t fenyegetnék, de más gázprojekteket is.
Harms szerint az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam átpolitizálta az Északi Áramlat 2 projekt kérdését, ami szintén elfogadhatatlan.
“Kategorikusan elutasítjuk az Északi Áramlat 2 átpolitizálását, amit az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam jelenleg folytat” – mondta, hozzátéve, hogy az új gázvezetékprojekt kulcsszerepet tölthet be Európa energiabiztonságának garantálásában.
Az Északi Áramlat 2 projekt részeként egy új gázvezeték épül a Balti-tenger fenekén, amely évente 55 milliárd köbméter földgázt juttatna el az orosz gázmezőkről Németországba. A projekt megvalósításában az orosz Gazprom mellett a legnagyobb német energetikai cégek is részt vesznek.

http://www.hidfo.ru/2017/07/elfogadhatatlan-az-eszaki-aramlat-2-atpolitizalasa/