Egy török katonai szakértő szerint Törökország amiatt vásárolja meg az Sz-400 orosz rakétavédelmi rendszert, hogy ezáltal csökkentse függését a NATO-tól.
Törökország azon döntése, hogy megvásárolja az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszert, nem jelenti azt, hogy ennek következtében kilépne a NATO-ból, de ugyanakkor egy határozott függetlenségi törekvést mutat ez a lépés; Ankara arra törekszik, hogy egyre kevésbé legyen a NATO védelmi képességeire utalvamondta Turan Oguz az Andolu hírügynökségnek nyilatkozva.
A szakértő szerint, amennyiben Törökország a jövőben mégis úgy dönt, hogy kilép a NATO-ból, az Sz-400 rakétakomplexumok lesznek a garancia arra, hogy ez katonai szempontból ne legyen lehetetlen vállalkozás.
Oguz szerint az Sz-400 rakétakomplexumnak rövidtávon számos hiányossága van, de hosszú távon kifizetődő a megvásárlása, és Törökország részére ez egy kényszerű lépés volt, ami ahhoz szükséges, hogy hosszú távon ne mozogjon kényszerpályán a török biztonságpolitika.
Az amerikai hatóságok már kifejezték tiltakozásukat az Sz-400 rakétakomplexumok megvásárlása miatt, többek között James Mattis védelmi miniszter is követelte, hogy “Törökország adjon magyarázatot arra, miért vásárol orosz rakétavédelmi rendszert”.
Mattis aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Sz-400 nem felel meg a NATO-standardoknak. A török védelmi miniszter azonban már korábban egyértelművé tette; nincsenek is arra vonatkozó tervek, hogy az új rakétakomplexumokat integrálják a NATO közös rakétavédelmi rendszerébe.
Törökország azt követően döntött az Sz-400 rakétakomplexumok megvásárlásáról, hogy a NATO irányítása alatt álló rakétakomplexumokat hackertámadás érte a szíriai határon. Német sajtóorgánumok beszámolója szerint ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Patriot rakétakomplexumok felett, és ennek következtében számos nemkívánt rakétaindítás történt.
A Patriot rakétakomlexumok ismeretlen hackerek általi hatástalanítása a Local.de német lap szerint 2015 júliusában történt. 2015 augusztusában az USA és Németország egyaránt döntést hozott a Patriotok Törökországból kivonásáról. 2015 novemberében a Foregin Policy magazin már arról írt, hogy Törökország nem a NATO-tól, hanem Kínától vagy Oroszországtól fog rakétavédelmi rendszert venni.

http://www.hidfo.ru/2017/07/torokorszag-csokkente-a-nato-tol-valo-fuggest/