Hasszan Rohani, Irán elnöke a kabinet csütörtöki ülésén azt mondta, az olaj árának drasztikus csökkenése részben egy számos ország részvételével zajló összeesküvés eredménye. Rohani szerint "az olajár-zuhanás egy a térségi népek és általában véve a muszlimok ellen irányuló összeesküvés eredménye". Az iráni vezető szerint a kormány a csökkenő olajárak közepette is irányítás alatt fogja tudni a gazdaságot, az alacsony árakat belekalkulálták a jövő évi költségvetésbe, de a térség népei soha nem fogják elfelejteni ezt az összeesküvést.
Hídfő.net.ru | Hasszan Rohani
Rohani hangsúlyozta, hogy jelenleg az országban zajló gazdasági átalakulás miatt az olajárak esése csak átmenetileg érinti Irán gazdaságát. Ugyanakkor ez a helyzet is rámutatott, hogy a tranzitkapacitást növelni kell, különösen a vasúti és légi szállítás terén. Emellett Irán nagy mértékben fokozza a tárolókapacitást, és annak ellenére is folytatja a fokozott olajtermelést, hogy a globális gazdaságban jelenleg egy árháború zajlik az olajkereskedelem terén.
A múlt hét folyamán a szaúdiak tovább csökkentették az olajárakat, Szaúd-Arábia januárra extrém árkedvezményt adott az Egyesült Államoknak és az ázsiai partnereknek is, így az olaj ára 2000 júniusa óta rekord alacsonyra csökkenhet. A Bloomberg szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb tagja - Irak - 4 dolláros kedvezményt adott Ázsiának, aminek eredményeként az olajárak 2003 óta rekordszintre estek. November 27-én az OPEC az olajtermelési kvóta 30 hordó/nap szinten tartásáról döntött. Azt követően az olaj ára tovább zuhant. Az utóbbi hónapokban több éves rekordok dőltek meg, melynek fundamentális okaként a túltermelést nevezik meg.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/rohani-az-olajar-osszeeskuves-aldozatava-valt