Niedmüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és EP-képviselője megemlékezett arról, hogy 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A DK szerint különösen fontos ez a nap, mert "a kormányzatok alapvető feladata az, hogy az emberi jogokat mindenki számára maradéktalanul biztosítsák. Ha egy kormány erre képtelen, vagy éppenséggel szándékosan sérti meg ezeket az elveket, akkor a polgárok felelőssége az, hogy fellépjenek vele szemben és kiálljanak saját jogaikért." A DK párhuzamot von az emberi jogokért folytatott harccal és a hazánkban zajló kormányellenes megmozdulásokkal, és egyúttal hangsúlyozza, hogy az emberi jogok tisztelete minden kormány kötelessége, így a magyar kormányé is. "A minden embert megillető jogok elismerése a szabadság és egyenlőség nagyszerű ideáinak diadala, a liberális demokrácia és jogállam alapelve. Olyan eszmék eredménye, amely Európa és Amerika legjobbjait [...] egyaránt lelkesítette."
A Demokratikus Koalíció alig egy nappal azután emlékezett meg arról, hogy a kormány kötelessége a emberi jogok biztosítása, hogy az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága nyilvánosságra hozta, milyen brutális módszerekkel kínozzák a fogvatartottakat, milyen, az emberi jogokat sárba tipró gyakorlatok vannak rendszeresítve az amerikai börtönökben, és, hogy az amerikai titkosszolgálat tisztjeit felhatalmazza a törvény ezeknek a módszereknek a használatára, vagyis az emberi jogok hatályon kívül helyezésére.
Hídfő.net.ru | USA emberi jogokEmberi jogi helyzet az Egyesült Államokban
Ha az amerikai törvények felhatalmaznak egyes hatóságokat arra, hogy az emberi jogokat sárba tipró vallatási módszereket alkalmazzanak, nem az Amerikai Egyesült Államok-e az az ország, amely az emberi jogokat sárba tiporja?
Hazánkban nincsenek engedélyezve azok a brutális eljárások, melyekkel az amerikaiak - saját törvényeik szerint - állatként kezelhetik és kínozhatják azokat a személyeket, akik a kormány politikai érdekeivel ellentétesen cselekszenek. Látható, hogy Magyarországon nagyon is rendben van az emberi jogi helyzet, az Amerikai Egyesült Államokban azonban nem. Éppen a Demokratikus Koalíció fő támogatói, az általuk szövetségesnek nevezett ország az, ami az alapvető emberi jogokat sárba tiporja. Ha annyira szívügyük az emberi jogok garantálása, mindjárt kezdhetnék is az amerikai kormánnyal. Őket szerencsére már sikerült eltávolítani a kormány közeléből, így a tüntetők szemének kilövetése Magyarországon ma nem egy engedélyezett dolog. Az amerikaiaknál azonban komoly gondok vannak az emberi jogi helyzettel.
Miért nem ítélik el a magyarországi pártok az amerikaiak által legálisan használt kínzásokat, az emberi jogok megvonásának legalizálását? Talán anyagi támogatásért cserébe máris megfeledkeztek azokról az ideákról, melyeket olyan gyakran kérnek számon a magyar kormányon? Aki nem ítéli el az amerikaiak embertelen, barbár módszereit, az hallgatólagosan támogatja azokat.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/magyarorszagon-rendben-van-az-emberi-jogi-helyzet-amerikaban-nincs