Ez azokból a munkaszerződésekből derül ki, melyeket hosszas titkolózás után a Liberálisok ma végre megkaptak a hatóság közbenjárásával a jegybanktól. A szerződések alapján az ellenzéki párt ismét felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy hagyja abba a pénzszórást, a szakmailag érthetetlen és indokolhatatlan költekezést. A külföldi irodák átlagosan 3 fővel működnek, az irodavezető mellett egy asszisztens dolgozik havi bruttó 750 ezerért, egy elemző bruttó havi 900 ezerért. Hat iroda működtetése esetén csak a fizetések 17 millió forintot tesznek ki havonta.
A külföldi munkavállalók mást is kapnak
A Liberálisok szerint az MNB bizonyos esetekben a külföldi munkavállalóval kiköltöző családtagok után is fizet juttatást. A külföldi munkavállaló fizetésének 25%-át kapja meg a házastársa után, ha annak nincs munkája, 12,5%-ot, ha van munkája, de az nem éri el az ő bérének összegét. A jegybank még a gyerekek után is fizet külföldi munkavállalójának, az összeg attól függ, hány éves a gyerek. Külföldi munkavállalóival az MNB már januárban-februárban szerződést kötött, így az alapbéreket már fél éve utalják, noha az első két iroda csak a napokban nyitott meg.
A külföldi munkavállalónak (és családjának) az MNB természetesen lakást is bérel. A lakások és az irodák bérleti díjairól azonban a párt közérdekű adatigénylésére sem kapott választ, így azokért bírósághoz fordult. Eddig Hamburgban és Párizsban nyitott irodát az MNB. A Liberálisok szerint érthetetlen, hogy egy uniós tagország jegybankjának mi szüksége volt két másik uniós tagország nagyvárosában irodát nyitni a kapcsolattartáshoz, ahhoz, hogy ,,az elemző munka bekapcsolódjon a nemzetközi tudományos vérkeringésbe”.
Idehaza “csak” 900 ezer az átlag
Mint korábban megírtuk, az RTL Klub előzőleg arra kereste a választ, miért kap havi bruttó 900 ezer forintot egy jegybanki dolgozó. Azért, mert Matolcsy György szerint igazságtalan volt, hogy 2010-ben ez az összeg csak 635 ezer volt. A 25 százalékos emelés régi igazságtalanságot orvosolt. Az MNB szerint az igazgatók bérezése megfelel a bankszektorban szokásos vezetői javadalmazásnak, a jegybankelnök és az alelnökök jövedelme ráadásul negyede-ötöde a szektorban megszokottnak. Béremelés pedig azért kellett, mert a teljes állomány harmadánál jelentősen elmaradtak a bérek a szektorban normális mértéktől.
Az RTL Klub Híradója emlékeztetett rá, hogy az átlag MNB-s havi bruttó 900 ezer forintja a három és félszerese a magyar átlagbérnek., csaknem tízszerese egy ápolóénak. Ez már egy következő anyagból derült ki. Az RTL ugyanis később bemutatta annak az ápolónőnek az esetét, akit munkáltatója arról értesített, hogy ő is orvosolná az igazságtalanságot, 209 forintos bérpótlékot fizet a következő öt hónapra. Az ápolónő még szerencsésnek mondható, mert van, aki ennyit sem kap. A szociális ágazatban dolgozók még májusban tartottak nagyobb megmozdulást, egyebek mellett alacsony fizetésükre hívták fel a figyelmet.
(hir24)