2014. szeptember 15., hétfő

Tárgyalások Ukrajna és az EU szerződéséről: a józan belátást ker

A háromoldalú miniszteri találkozón kompromisszum született: a társulási szerződést nem módosítják és ratifikálni fogják, de nem hamarabb, mint 2016 elején lép hatályba. Az európaiak elismerték, hogy a szerződésben foglalt normák implementációja gazdasági rizikóval járhat. Az orosz gazdaságfejlesztési tárca vezetője, Alekszej Uljukajev bevallotta, hogy nem számított ilyen előrehaladásra. Így, tulajdonképpen a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó Ukrajna nyer: az európai piacok nyíltak lesznek az ukrán áruk számára, miközben Ukrajna 2015 végéig megőrizheti az európai árukra kiszabott behozatali vámokat.
Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kijelentette, hogy Moszkva kész teljesíteni az Európai Unióval és Ukrajnával elért megállapodásokat Kijev uniós integrációjával kapcsolatban, de ragaszkodik ahhoz, hogy ezen megállapodásoknak adjanak jogi keretet. A halasztásról szóló megállapodást az ukrán parlament és az Európai Bizottság okmányaiba kell önteni.
A gazdasági integráció önmagában jó dolog. De mindez jó elméletileg, a gyakorlatban viszont az integrációs folyamtoknak figyelembe kell venniük több tényezőt. Ukrajna esetében a tényezők amellett szólnak, hogy Ukrajna EU-társulása elsősorban az amerikaiaknak kedvezne, bármennyire is furcsán hangozzon ez. Először is, az ukrán-uniós szerződés lényegesen gyengíti Ukrajnát és Oroszországot, mivel nemcsak a gazdasági kapcsolatok, hanem a két ország haditechnikai kooperációja megszakítását is előidézi. Másodszor, a szerződés megnyitja az utat az amerikai cégeknek az ukrajnai természeti kincsek ipari kitermelése előtt. Harmadszor, a szerződés csapást mér Európára, mert az ukrán honpolgárok drasztikus elnyomorulása, a kis és közép vállalatok tömeges csődbejutása, a rezsiköltségek rohamos emelkedése tömeges nyugati kivándorlást fog eredményezni. Az Európai Unió kénytelen lesz megoldani a problémát az európai honpolgárok szociális ellátása szintjének csökkentése és az uniós munkanélküliség növekedése révén.
Ugyanis az olcsó munkaerő márpedig az ukrajnai legális és illegális bevándorlók ilyennek számítanak komolyan vissza fogja szorítani az európaiakat. Vaszilij Sztojakin politológus hangoztatja:
Azok a tervek, amelyeket európai részről eleve meg akartak valósítani a társulási szerződés révén, immár nem aktuálisak. Az volt az elgondolás, hogy bővítik a piacot, hogy ez által csökkentsék a válság hatását az EU-ra. Azonban jelenleg maga Ukrajna akut válság állapotában van. A vásárlói képesség rohamosan visszaesett. Valószínűleg akkorára, amikor a társulási szerződés működni kezd, egyszerűen nem történik meg a piac bővülése.


Szergej Duz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése