A nyugati média állításaival ellentétben Teherán tagadja, hogy elfogadta volna Washington ajánlatát az együttműködésre.
Hamanei ajatollah nyilatkozata szerint; "az Egyesült Államok iraki nagykövetén keresztül kért fel minket, hogy működjünk együtt Irakban, az ISIS ellen. Visszautasítottam, mert vér tapad a kezeikhez. Az amerikai külügyminiszter Mohammad Javad Zarifot (külügyminiszter) is felkérte ugyanerre, ő szintén visszautasította."
Hídfő.net | Hamenei ajatollah
A nyugati média rendszeresen állítja, hogy Irán együttműködik az Egyesült Államokkal az "Iszlám Állam" nevű terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában. Az ajatollah állítása alapján ez is hazugságnak bizonyult, amivel a nyugati média "széleskörű együttműködés" látszatát kívánja adni a nyugati beavatkozásnak Szíria területén.
Mint az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is rámutatott, Szíria területén az amerikai beavatkozás nem csak a terrorista szervezetek ellen, hanem a szír kormányerők ellen is irányulhat, emiatt nem megengedhető. Szíria külügyminisztériuma szintén kiadta állásfoglalását, miszerint bármilyen hasonló akció sértené az ország szuverenitását. Kína szintén állást foglalt ez ügyben, a kínai álláspont szerint a terrorizmus elleni harcot támogatni kell, de eközben tiszteletben kell tartani az érintett országok szuverenitását és területi egységét, vagyis nem támogatják az amerikai beavatkozást abban az esetben, ha Szíria kormánya azt nem engedélyezi.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/iran-nem-mukodik-egyutt-az-egyesult-allamokkal