A British Petroleum volt vezetője, Tony Hayward szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió orosz olajipar ellen hozott szankciói az olajárak növekedéséhez vezethetnek.
"Az EU és az USA szankció azzal fenyegetnek, hogy visszaütnek a nyugatra. A világ olajkészletei ugyanis korlátozottak. Az olajkészletek egy részének kiszorítása a világpiacról ahhoz vezet, hogy a kevesebb elérhető mennyiség - csökkenő kínálat - a következő években az olaj ára emelkedni fog." Hayward szerint hordónként 150 dollár fölé is ugorhat az olaj ára, ha a nyugati országok fenntartják a szankciókat, és Oroszország elszigetelésére törekszenek.
Hídfő.net | Tony Hayward
A BP volt vezetője azt is kifejtette, hogy a világnak hamis biztonságérzete van azzal kapcsolatban, ami ma az Egyesült Államokban zajlik. Az USA területén ugyanis 2008 óta 60%-al nőtt az palaolaj-kitermelés. Ez a kitermelés azonban nemsokára elérheti a csúcsot, ahol a termelés már nem fokozható. Hayward szerint ha ezen felül nem találnak további, kitermelhető olajmezőket Észak-Amerikában, az olaj ára 150 dollárra emelkedhet. "A világ olyan lelőhelyekre van utalva, mint amelyek az Északi-tengeren, Kanadában, Irakban és Oroszországban találhatók."
Hayward elmondása szerint Oroszországnak nagymennyiségű kiaknázatlan forrás van az Északi-tengeren és palaolaj tartalékok Szibériában. Ha ezek a tartalékok nem juthatnak be a világpiacra a következő években, az katasztrofális következményekkel járhat. A BP volt vezetője annak is hangot adott, hogy a nyugati országok terve, miszerint Irakban 2020-ra megduplázzák a kitermelést, nem megalapozott, és ennek kapcsán kijelentette, hogy a nyugati országok hatóságai nincsenek tisztában a valós lehetőségeikkel. Hayward elmondása szerint a régióban fokozatosan csökkentik aktivitásukat a nyugati olajvállalatok, nem ok nélkül. A nyugati országok kényszerpályán vannak ebből a szempontból, mert többnyire csak politikailag instabil, külső forrásokra hagyatkozhatnak a jövő tekintetében.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/british-petroleum-volt-vezetoje-szerint-150-dollarra-nohet-az-olaj-ara